Od početka januara dopuštena je samo jedna od 19 pošiljki pomoći za opskrbu gorivom i materijalima za vodna postrojenja u sjevernoj Gazi.            Foto: Reuters

Ured Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) objavio je da Izrael, koji sprječava dostavu humanitarne pomoći u Pojas Gaze, ne dopušta isporuku lijekova niti goriva potrebnog za ispumpavanje vode na sjever Gaze.

Izraelske vlasti spriječile su pošiljke lijekova i goriva potrebnih za rad sistema čiste vode i otpadnih voda da pristupe Gazi, navedeno je u saopćenju OCHA-a.

"Nedostatak goriva za vodu, odlaganje otpada i higijenu povećao je rizik od zdravstvenih i ekoloških opasnosti, dok je nedostatak lijekova oslabio funkcionalnost šest bolnica koje su djelomično funkcionirale", istakli su.

Od početka januara dopuštena je samo jedna od 19 pošiljki pomoći za opskrbu gorivom i materijalima za vodna postrojenja u sjevernoj Gazi.

U Pojasu Gaze, gdje je humanitarna pomoć blokirana od strane izraelskih snaga, vlada nestašica osnovnih potrepština, kao i lijekova i zdravstvenih materijala, a velike su poteškoće u liječenju ranjenih.

U izvještajima se navodi da je na hiljade mrtvih pod ruševinama, civilna infrastruktura se uništava gađanjem bolnica i obrazovnih ustanova u kojima se ljudi sklanjaju.

U izvještaju koji je OCHA objavio 12. januara, navedeno je da su samo tri od 21 pošiljke humanitarne pomoći planirane sjeverno od Pojasa Gaze dopuštene u prvih 10 dana ove godine.

Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć i rad palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) također je saopćila da se situacija u Gazi pogoršala do neviđenog nivoa i pozvala međunarodnu zajednicu na hitni humanitarni prekid vatre.

TRT Balkan / agencije