Izraelska vojska je u četvrtak upala i naložila zatvaranje sedam palestinskih nevladinih organizacija.     Foto: AA

Izraelski upadi u palestinske nevladine organizacije u četvrtak, koje je država označila "terorističkim", izazvale su diplomatsku reakciju i kritike UN-a, Evropske unije (EU), kao i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).


"Uprkos prijedlozima da se preispitaju optužbe kako bi se utvrdilo jesu li sredstva preusmjerena, izraelske vlasti nisu dale nikakve uvjerljive dokaze agencijama UN-a niti partnerima iz nevladinih organizacija koje rade na okupiranim palestinskim teritorijama da podrže ove postupke", saopštili su iz UN-a.

Dodaje se da "širina izraelskog antiterorističkog zakonodavstva iz 2016. i njegov utjecaj na pretpostavku nevinosti, prema međunarodnom pravu, predstavljaju ozbiljnu zabrinutost."

U vrijeme kada je Izrael proglasio te nevladine organizacije terorističkim, stručnjaci UN-a za ljudska prava su to smatrali "uznemirujućim".

"Uznemirujuće označavanje ovih organizacija kao 'terorističkih' od Izraela, nije popraćeno bilo kakvim javnim konkretnim i vjerodostojnim dokazom", navodi se u saopštenju stručnjaka za ljudska prava pod pokroviteljstvom Ureda visokog komesara za ljudska prava.

Ured predstavnika Evropske unije u Palestini saopštio je kako su tvrdnje da su palestinske nevladine organizacije koje je Izrael zatvorio zloupotrijebile sredstva unije "nedokazane" i da će nastaviti podržavati palestinske nevladine organizacije.

Nekoliko organizacija za ljudska prava, uključujući Human Rights Watch i Amnesty International, također je osudilo izraelske racije.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je novinarima u četvrtak da je Washington "zabrinut" zbog zatvaranja i da je "prenio poruku da mora postojati vrlo visoka granica za poduzimanje akcija protiv organizacija civilnog društva".

Izraelska vojska je u četvrtak upala i naložila zatvaranje sedam palestinskih nevladinih organizacija (NVO) u gradovima Ramallahu i Al-Birehu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Među nevladinim organizacijama na koje je izvršena racija su Addameer, koja vodi brigu o zatvorenicima i ljudskim pravima, Al-Haq Centar, Bisan Centar za istraživanje i razvoj, Unija ženskih komiteta, HWC organizacija za zdravlje i razvoj, Unija odbora za rad u poljoprivredi i organizacija Defence for Children International.

Svjedoci su za Anadolu Agency potvrdili da su izraelske snage tokom posljednjih racija zaplijenile fajlove i kompjutere, te uništile njihov sadržaj.

U toku racija su izbili sukobi između desetina Palestinaca i izraelske vojske koja je koristila žive i gumene metke, te suzavce.

Palestinski Crveni polumjesec je saopštio da su njegovi timovi pružili pomoć osobi koja je povrijeđena bojevom municijom, dok je više od 30 osoba bilo izloženo suzavcima.

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz izdao je 19. oktobra 2021. naredbu o zatvaranju šest nevladinih organizacija, tvrdeći da su "terorističke organizacije" povezane s Narodnom frontom za oslobođenje Palestine.

TRT Balkan / agencije