UN se protivi prisilnom raseljavanju Palestinaca u Gazi.       Foto: AA

Ujedinjene nacije su potpuno protiv prisilnog raseljavanja Palestinaca u Pojas Gaze, rekla je Florencia Soto Nino, zamjenica portparola generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa.

"U principu, mi smo potpuno protiv prisilnog raseljavanja. Tako da to treba biti vrlo jasno rečeno. Cilj bi zaista trebao biti da Palestinci budu sigurni u Gazi i da civili budu sigurni u Gazi", rekla je Florencia Soto Nino novinarima.

Ona je rekla da svaka osoba ima pravo da bude zaštićena od prisilnog raseljavanja iz svog doma ili prebivališta, dodajući da je do sada 85 posto stanovništva Gaze interno raseljeno i živi u "prilično strašnim uslovima".

"Oni imaju pravo da se vrate svojim kućama", dodala je ona.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjska pitanja i sigurnosnu politiku Josep Borrell u srijedu je oštro kritikovao izjave izraelskih ministara koji pozivaju na raseljavanje ljudi iz Pojasa Gaze.

"Snažno osuđujem zapaljive i neodgovorne izjave izraelskih ministara Itamara Bena Gvira i Bezalela Smotricha koji klevetaju palestinsko stanovništvo Gaze i pozivaju na plan za njihovu emigraciju", naveo je on na društvenoj mreži X.

On je naglasio:

"Prisilna raseljavanja su strogo zabranjena kao teško kršenje MHP (međunarodnog humanitarnog prava), a riječi su važne."

Iz britanske Kancelarija za vanjske poslove i za poslove Commonwealtha u srijedu je saopšteno da Velika Britanija "odlučno odbacuje svaku sugestiju preseljenja Palestinaca van Gaze".

"Gaza je okupirana palestinska teritorija i biće dio buduće palestinske države", navodi se i dodaje da odbacuju prijedloge izraelskih ministara o preseljenju Palestinaca izvan Gaze.

U saopštenju se dodaje:

"Dijelimo zabrinutost naših saveznika i partnera da stanovnici Gaze ne bi trebali biti predmet prisilnog raseljavanja ili preseljenja iz Gaze."

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra. Najmanje 22.313 Palestinaca je od tada ubijeno, a 57.296 je povrijeđeno.

TRT Balkan / agencije