"Svako treće dijete mlađe od dvije godine u sjevernoj Gazi pati od akutne pothranjenosti", navodi se u saopštenju te naglašava da nema vremena za gubljenje.     Foto: Reuters

Agencija Ujedinjenih naroda (UN) za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) objavila je da trećina djece mlađe od dvije godine na sjeveru Pojasa Gaze pati od akutne pothranjenosti.

U saopštenju UNRWA-e navodi se da se pothranjenost djece brzo širi i da je u Gazi dostigla nezapamćene nivoe.

"Svako treće dijete mlađe od dvije godine u sjevernoj Gazi pati od akutne pothranjenosti", navodi se u saopštenju te naglašava da nema vremena za gubljenje.

Dječji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF) također je u petak objavio da se broj djece koja pate od akutne pothranjenosti na sjeveru Pojasa Gaze, koji je pod izraelskim napadima, udvostručio samo za mjesec dana.

Druge organizacije UN-a također upozoravaju na opasnost od gladi u Pojasu Gaze od decembra 2023. godine.

Izrael je započeo napade na Pojas Gaze nakon 7. oktobra prošle godine i prekograničnog napada Hamasa. Do sada je u Pojasu Gaze ubijeno oko 31.500 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

TRT Balkan / agencije