Prema dostupnim podacima, 46 od 54 zemlje nagomilale su javni dug u ukupnom iznosu 782 milijarde dolara u 2020, navodi se u izvještaju UN-a.      Foto: Getty Images

Kaskadne globalne krize dovele su do toga da 54 zemlje - dom više od polovine najsiromašnijih ljudi na svijetu - prijeko trebaju otplatu duga, saopštile su Ujedinjene nacije.

U novom izvještaju od utorka, Program Ujedinjenih naroda za razvoj upozorio je da se desetine zemalja u razvoju suočavaju s dužničkom krizom koja se brzo produbljuje i da su "rizici nedjelovanja strašni".

UNDP je rekao da će bez hitne pomoći najmanje 54 zemlje vidjeti rastući nivo siromaštva, a "neće se desiti očajnički potrebna ulaganja u prilagođavanje i ublažavanje klimatskih promjena".

To je bilo zabrinjavajuće jer su pogođene zemlje bile "među klimatski najranjivijim na svijetu".

U izvještaju agencije, objavljenom uoči sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, kao i ministara finansija G20 u Washingtonu, istaknuta je potreba za brzim djelovanjem.

Nizak rast

"Tržišni uslovi se brzo mijenjaju jer sinhronizovana fiskalna i monetarna kontrakcija i nizak rast podstiču volatilnost širom svijeta", rekao je UNDP.

Agencija UN-a saopćila je da su problemi s dugom nastajali u mnogim pogođenim zemljama mnogo prije pandemije COVID-19.

"Brzo nagomilavanje duga u protekloj deceniji stalno se potcjenjivalo", navodi se.

Zamrzavanje otplate dugova tokom pandemijske krize kako bi se olakšao njihov teret je isteklo, a pregovori u okviru Zajedničkog okvira G20 stvorenog tokom pandemije kako bi se pomoglo teško zaduženim zemljama da pronađu put za restrukturiranje svojih obaveza kreću se brzinom puža.

Prema dostupnim podacima, 46 od 54 zemlje nagomilalo je javni dug u ukupnom iznosu od 782 milijarde dolara u 2020. godini, navodi se u izvještaju.

Situacija se ubrzano pogoršava, a 19 zemalja u razvoju sada je praktično isključeno s tržišta kreditiranja – 10 više nego na početku godine.

Trećina svih ekonomija u razvoju u međuvremenu je svoj dug označila kao "značajan rizik, krajnje spekulativan ili neizvršen", rekao je novinarima glavni ekonomista UNDP-a George Gray Molina.

Zemlje s najvećim rizikom su Šri Lanka, Pakistan, Tunis, Čad i Zambija, rekao je.

TRT Balkan