Demonstranti, koji su se držali zajedno i pružali otpor policiji, dugo su blokirali saobraćaj. Foto: AA

Ultraortodoksni jevreji (Haredi) protestovali su protiv obavezne vojne službe u Izraelu.

Desetine ultraortodoksnih jevreja protestovalo je u gradu Bnei Brak, u blizini glavnog grada Tel Aviva, iskazujući na ovaj način nezadovoljstvo zbog obaveznog služenja vojnog roka u Izraelu.

Demonstranti su blokirali autoput broj 4, koji ide u pravcu sjever-jug i prolazi kroz grad Bnei Brak. Policija je s vremena na vrijeme intervenisala kako bi rastjerala demonstrante koji su sjedili na autoputu.

Demonstranti, koji su se držali zajedno i pružali otpor policiji, dugo su blokirali saobraćaj.

Policija je privela neke demonstrante.

U Izraelu se vodi debata da li će ultraortodoksni jevreji i dalje biti oslobođeni vojne službe nakon napada na Pojas Gaze koji su počeli 7. oktobra 2023. godine.

U izraelskom parlamentu na glasanju održanom 11. juna većinom glasova prihvaćen je prijedlog zakona kojim se oslobađaju od obavezne vojne službe.

Predlog zakona će biti razmatran u skupštinskom Odboru za vanjske poslove i sigurnost koji će biti usvojen u drugom i trećem čitanju da bi stupio na snagu.

Raste pritisak javnosti na vladu premijera Benjamina Netanyahua da uključi ultraortodoksne jevreje u obaveznu vojnu službu.

S druge strane, stranke koje predstavljaju ultraortodoksne jevreje u vladi Netanyahua protive se zakonu kojim će vojna služba biti obavezna za njih.

Ultraortodoksni jevreji, koji čine 12 posto izraelske populacije, ističu se kao grupa koja ima najviše problema u integraciji sa drugim segmentima društva.

Većina, koja živi uglavnom u gradovima Al-Quds (Jerusalem) i Bnei Braku, odbijaju da se pridruže vojsci uz obrazloženje da "ne mogu ispuniti svoje vjerske obaveze".

Oni ne prihvataju sekularni obrazovni sistem i pohađaju škole koje pružaju samo vjersko obrazovanje.

TRT Balkan / agencije