Rješenja koja je iznio Zelensky odnose se, između ostalog, na sigurnost hrane, energetsku sigurnost i sl.      Foto: Reuters

"Rusija je pretvorila našu nuklearnu elektranu Zaporožje u radioaktivnu bombu koja može eksplodirati svakog trenutka. Kamo će oblak radijacije otići? Možda prema teritoriju EU. Možda u Turkiye. Možda na Bliski istok.

"Čak i hipotetsku mogućnost takvog scenarija smatram kriminalnom", rekao je Zelensky, zahtijevajući povlačenje ruskih snaga iz objekta i prenos njegove kontrole na ukrajinsko osoblje i osoblje IAEA-e.

U svom drugom prijedlogu koji je istaknuo sigurnost hrane, zahvalio je Turkiye, UN-u i drugim partnerima na obnovi crnomorske inicijative za žitarice, iz koje se Rusija povukla 20. oktobra, ali je kasnije ponovo ušla zahvaljujući diplomatskim naporima Ankare.

Zelensky je istaknuo da inicijativa za žito zaslužuje "neodređeno produženje" bez obzira na rat, tvrdeći da je "pravo na hranu temeljno pravo svake osobe na svijetu".

"Ukrajina ove godine može izvesti 45 miliona tona hrane i neka značajan dio toga bude usmjeren onima koji najviše pate. Šta mi tačno predlažemo? Svaka se zemlja može pridružiti s određenim doprinosom i postati sukreatorom pobjeda nad glađu i prehrambenom krizom", rekao je Zelensky.

Treći prijedlog koji je spomenuo Zelensky vezan je za energetsku sigurnost. Optužujući Rusiju da je pretvorila "hladnoću u oružje", istaknuo je da je oko 40 posto ukrajinske energetske infrastrukture uništeno ruskim projektilima i napadima dronovima.

"Ako Rusija pokušava lišiti Ukrajinu, Evropu i sve potrošače energije u svijetu predvidljivosti i stabilnosti cijena, odgovor na to treba biti prisilno ograničavanje izvoznih cijena za Rusiju, tako da izvozna cijena ne bude viša od proizvodne. To je pošteno. Ako nešto uzmete, svijet ima pravo uzeti od vas", utvrdio je.

Ostali prijedlozi Zelenskog uključuju model "svi za sve" za oslobađanje zatvorenika i deportiranih osoba, provedbu Povelje UN-a i obnovu teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, povlačenje ruskih trupa i prekid neprijateljstava, kao i uspostavu "posebnog suda" i međunarodnog mehanizma naknade svih šteta koje je Rusija prouzrokovala u ratu.

Stvaranje platforme za procjenu ekološke štete od rata, održavanje međunarodne konferencije za cementiranje poslijeratne sigurnosne arhitekture u euroatlantskom prostoru koja uključuje garanciju za Ukrajinu te potpisivanje dokumenta kojim se potvrđuje kraj rata nakon što se provedu sve "protivratne mjere" također je predložio Zelensky.

"Iznio sam konkretna, praktična rješenja. Mogu se provesti. Brzo. Učinkovita su. A ako se Rusija usprotivi našoj mirovnoj formuli, vidjet ćete da želi samo rat", zaključio je Zelensky.

TRT Balkan / agencije