Ukrajinski predsjednik potpisao ukaze o uvođenju novih sankcija Rusiji

Ukrajinski predsjednik potpisao ukaze o uvođenju novih sankcija Rusiji

"Ukrajinski i svjetski pritisak na Rusiju će se nastaviti", rekao je Volodimir Zelenski.
Zelenski je u svom obraćanju zaključio da će se pritisci Ukrajine na Rusiju nastaviti, kao i oni koje vrši svijet.     Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da je potpisao uredbe o uvođenju dodatnih sankcija Rusiji, nakon što je Evropska unija (EU) usvojila deseti paket sankcija Moskvi.

"Potpisao sam tri dekreta za provođenje odluka NSDC-a (Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu). Protiv onih Rusa koji su umiješani u otmicu ukrajinske djece. Protiv predstavnika ruskog sportskog sektora koji pokušavaju da sport stave u službu agresije. I protiv onih koji pomažu u održavanju plaćeničkih struktura u Rusiji za rat protiv Ukrajine i svih slobodnih ljudi", rekao je Zelenski u obraćanju kasno u nedjelju.

U dekretima, koje je objavilo ukrajinsko predsjedništvo, navedeno je da će sekretar Savjeta odbrane zemlje Oleksij Danilov biti odgovoran za praćenje provođenja odluke, dok će Vlada, zajedno sa Službom bezbjednosti Ukrajine i Nacionalnom bankom Ukrajine biti nadležne za sprovođenje i praćenje efektivnosti sankcija.

U saopštenju se navodi i da će ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova imati zadatak da informiše vlasti iz EU, Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja o primjeni sankcija i pokrene pitanje uvođenja sličnih restriktivnih mjera.

Zelenski je u svom obraćanju zaključio da će se pritisci Ukrajine na Rusiju nastaviti, kao i oni koje vrši svijet.

Ranije u nedjelju Zelenski je potpisao dekret kojim je smijenjen komandant združenih snaga ukrajinskih oružanih snaga, general-major Eduard Moskalev.

Nisu date nikakve informacije o razlozima smjene.

U petak zemlje članice EU odobrile su nove sankcije Rusiji, koje se odnose na trgovinske zabrane i izvozne kontrole proizvoda i tehnologija koje se mogu koristiti u civilne i vojne svrhe.

Kijev je i ranije u februaru donio odluku o sličnim sankcijama Rusiji koje se odnose na oko 200 ljudi povezanih s ruskim nuklearnim energetskim sektorom.

TRT Balkan / agencije