Istakavši da je koridor žitarica nastavio da funkcioniše uprkos izazovima, Zelenski je rekao da Rusija ima mali uticaj.      Foto: Reuters Archive

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da njegovoj zemlji treba više sistema protivvazdušne odbrane kako bi zaštitila koridor žitarica koji je u funkciji od povlačenja Rusije iz Crnomorske inicijative za žito u julu.

“Još nam je potreban vrlo specifičan broj sistema sa vrlo specifičnim imenom. Zahtjev je podnijet. Imamo pozitivan odgovor kada ovi sistemi počnu da štite taj region. Zato što su i koridor i ljudi tamo važni“, rekao je Zelenski u subotu nakon samita "Zrno iz Ukrajine" u Kijevu.

Istakavši da je koridor žitarica nastavio da funkcioniše uprkos izazovima, Zelenski je rekao da Rusija ima mali uticaj.

"Imamo jasan koridor i saradnju za njegovo korištenje sa Bugarskom, Rumunijom i Turkiye. Imamo sporazume sa Ujedinjenim Kraljevstvom, koji su uključeni u osiguranje ovog koridora", dodao je.

Zelenski je također najavio produženje prehrambenog programa "Zrno iz Ukrajine", koji je pokrenuo prošlog novembra, rekavši da je već prikupljeno 100 miliona dolara za njegove ciljeve.

Program ima za cilj snabdijevanje ukrajinskim žitom zemlje iz Afrike i Azije koje se suočavaju s neuhranjenošću i glađu.

Rusija se 17. jula povukla iz ugovora o crnomorskom žitu, rekavši da ruski dio sporazuma nije implementiran. Tražila je popuštanje bankarskih ograničenja i mogućnost da isporuči svoje đubrivo.

Sporazum, koji su u julu prošle godine u Istanbulu prvobitno potpisali Turkiye, UN, Rusija i Ukrajina, imao je za cilj obnavljanje izvoza žitarica iz ukrajinskih luka zaustavljenog zbog rusko-ukrajinskog rata, koji je počeo u februaru 2022.

TRT Balkan / agencije