Sigurnosni zvaničnici kažu da trenutna istraga datira iz augusta 2022. godine, kada su zvaničnici potpisali ugovor za artiljerijske granate u vrijednosti od 1,5 milijardi grivna (39,6 miliona dolara) sa kompanijom za oružje Lviv Arsenal.       Foto: Reuters Archive

Zaposleni u ukrajinskoj firmi za proizvodnju oružja optuženi su da su sklopili zavjeru sa zvaničnicima ministarstva odbrane da pronevjere blizu 40 miliona dolara namijenjenih za kupovinu 100.000 minobacačkih granata za rat protiv Rusije.

Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) saopćila je kasno sinoć da je pet osoba optuženo, a da je jedna osoba uhapšena dok je pokušavala preći ukrajinsku granicu.

Ako budu proglašeni krivima, prijeti im kazna do 12 godina zatvora.

Istraga dolazi u trenutku kada Kijev pokušava da suzbije korupciju u pokušaju da ubrza svoje integracije u Evropskoj uniji i NATO-u. Zvaničnici iz oba bloka zahtijevali su široke reforme protiv korupcije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izabran je na antikorupcijskoj platformi 2019. godine, mnogo prije ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. I predsjednik i njegovi pomoćnici oslikavali su nedavna otpuštanja najviših zvaničnika, posebno Ivana Bakanova, bivšeg načelnika Službe državne sigurnosti, kao dokaz njihovog nastojanja da suzbiju korupciju.

Sigurnosni zvaničnici kažu da trenutna istraga datira iz augusta 2022. godine, kada su zvaničnici potpisali ugovor za artiljerijske granate u vrijednosti od 1,5 milijardi grivna (39,6 miliona dolara) sa kompanijom za oružje Lviv Arsenal.

Nakon uplate, zaposleni u kompaniji trebali su sredstva prenijeti firmi registrovanoj u inostranstvu, koja bi potom municiju isporučila Ukrajini.

Međutim, roba nikada nije isporučena, već je novac poslat na različite račune u Ukrajini i na Balkanu, rekli su istražitelji. Ukrajinski glavni tužilac kaže da su sredstva u međuvremenu zaplijenjena i da će biti vraćena u budžet za odbranu zemlje.

TRT Balkan / agencije