Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je nacrt zakona kojim se 8. maj proglašava Danom sjećanja i pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu 1939-1945.             Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je u ponedjeljak nacrt zakona kojim se 8. maj proglašava Danom sjećanja i pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu 1939-1945.

Zakon je objavljen na web-stranici ukrajinskog parlamenta, Vrhovne rade, i stupit će na snagu dan nakon što bude objavljen u Službenom glasniku.

Zakon je odobrila Vrhovna Rada 29. maja, nakon što je Zelenski najavio namjeru da podnese prijedlog zakona parlamentu tokom video obraćanja 8. maja.

Potpisao je zakon u kojim se navodi da će Ukrajina službeno proslaviti Dan Evrope 9. maja "zajedno sa cijelom slobodnom Evropom".

Dan pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu, koji 9. maja slave bivše sovjetske države i mnoge druge zemlje poput Rusije, obilježava pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom 1945. godine.

U februaru su ukrajinski parlamentarci donijeli nacrt zakona koji poziva na ukidanje "tragova prošlosti" vezanih za proslavu Dana pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu zbog toga što ga Moskva koristi kao "glavno ideološko opravdanja za agresiju".

TRT Balkan / agencije