Službenik za regrutovanje razgovara s muškarcem na ulici dok provjerava njegove dokumente i predaje vojni poziv.        Foto: Reuters

Ukrajinski vojni oficiri za regrutaciju izvršili su racije u restoranima, barovima i koncertnim dvoranama u Kijevu, provjeravajući dokumente o vojnoj registraciji i pritvarajući muškarce koji se nisu pridržavali obaveze, izvještavaju mediji i svjedoci.

Policajci su se spustili u kijevsku Palaču sportova nakon koncerta ukrajinske rok-grupe Okean Elzy u petak uvečer.

Videosnimci koje su objavili lokalni mediji pokazuju policajce koji su stacionirani ispred vrata koncertne dvorane kako presreću muškarce dok izlaze. Na snimku se vidi da policajci zadržavaju neke muškarce.

Provjere su također obavljene u Goodwineu, luksuznom trgovačkom centru i Avalonu, popularnom restoranu.

Neobično je da se ovakve racije dešavaju u glavnom gradu.

Svi ukrajinski muškarci od 25 do 60 godina su obavezni za regrutaciju, a muškarcima od 18 do 60 godina nije dozvoljeno da napuste zemlju.

Strah od poziva

27-godišnji muškarac je rekao da je napustio koncert dok je svirala posljednja pjesma nakon što mu je rečeno za policajce za regrutaciju. Rekao je da je vidio vojnike i policiju kako razgovaraju s ljudima, ali "nije vidio ništa mnogo agresivno".

Rekao je da se muškarci osjećaju u opasnosti da budu regrutovani kad god izađu napolje.

"To unutrašnje stanje da si uvijek u opasnosti opet se vratilo", rekao je za Associated Press, navodeći samo svoje ime.

Rekao je da je njegovo izuzeće od poziva na univerzitetski poziv ukinuto nakon što je Ukrajina u aprilu usvojila zakone koji su snizili starosnu granicu za muškarce sa 27 na 25 godina i ukinuli neka izuzeća.

Lokalni izvještaji navode u subotu da su racije vršene i u klubovima i restoranima širom drugih ukrajinskih gradova, uključujući Harkov i Dnjepar u istočnoj i centralnoj Ukrajini.

Ukrajina je ove godine intenzivirala svoju mobilizaciju. Novi zakon stupio je na snagu ovog proljeća koji propisuje da oni koji ispunjavaju uvjete za vojnu službu moraju unijeti svoje podatke u online sistem ili će se suočiti s kaznama.

Predsjednik Zelenski je također potpisao zakone koji dozvoljavaju zatvorenicima da se pridruže vojsci i petostruko povećavaju kazne za one koji izbjegavaju regrutaciju.

TRT Balkan