Ukrajina tvrdi da je Rusija izvela napad dronom na Kijev drugu noć zaredom

Ukrajina tvrdi da je Rusija izvela napad dronom na Kijev drugu noć zaredom

Nema prijavljenih žrtava niti kritične štete, saopćila je vojna uprava glavnog grada.
Popko je rekao da su snage protuzračne odbrane u Kijevu i predgrađu pogodile desetak ruskih dronova, bez prijavljenih žrtava ili kritične štete.      Foto: AA Archive

Rusija je drugu noć zaredom pokrenula "talas" napada dronovima na Kijev, saopćila je u nedjelju vojna administracija glavnog grada.

"Neprijateljske bespilotne letjelice dolazile su da napadnu Kijev iz različitih pravaca, uz stalno mijenjanje vektora kretanja duž rute", rekao je Sergej Popko, šef vojne administracije Kijeva.

Popko je rekao da su snage protuzračne odbrane u Kijevu i predgrađu pogodile desetak ruskih dronova, bez prijavljenih žrtava ili kritične štete.

Ukrajinske zračne snage su u odvojenom saopćenju navele su da je oboreno 15 od 20 ruskih dronova.

U međuvremenu, guverner Kijeva Ruslan Kravčenko rekao je da je napad oštetio infrastrukturni objekat u jednom od okruga u regionu.

"Prema preliminarnim informacijama, žrtava nema. Požar je ugašen. Angažovane su sve službe hitne pomoći i operativni timovi koji rade na otklanjanju posljedica napada", dodao je Kravčenko.

​​​​​Rusija je pokrenula svoju "specijalnu vojnu operaciju" da "denacifikuje" i "demilitarizuje" Ukrajinu u februaru 2022. Zapad, međutim, to smatra agresorskim ratom.

TRT Balkan / agencije