Najmanje tri osobe su povrijeđene, a nekoliko civilnih objekata je oštećeno, među kojima i stambene zgrade i obrazovne institucije, u vazdušnim napadima ruskih snaga do kojih je došlo prije zore u ponedjeljak na grad Odesa na jugu Ukrajine.            Foto: AA

Najmanje tri osobe su povrijeđene, a nekoliko civilnih objekata je oštećeno, među kojima i stambene zgrade i obrazovne institucije, u vazdušnim napadima ruskih snaga do kojih je došlo prije zore u ponedjeljak na grad Odesa na jugu Ukrajine.

"Državna služba za vanredne situacije izvela je operaciju potrage i spašavanja u Odesi, izvlačeći tri povrijeđene osobe iz ruševina, sve zaposlene u supermarketu koji je pogođen neprijateljskim granatiranjem", naveo je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko na Telegramu.

On je dodao da su oštećene stambene zgrade, obrazovne ustanove, automobili, apoteka i studentski dom jedne visokoškolske ustanove.

Guverner Odese Oleh Kiper naveo je na Telegramu da su štetu na supermarketu i drugoj infrastrukturi izazvale oborene ruske rakete koje su oborili ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane.

"Udarni talas razbio je prozore na nekoliko zgrada i oštetio automobile parkirane u blizini. Požari su izbili na tri objekta. Sve relevantne službe su na licu mjesta", dodao je Kiper.

On tvrdi da su u ovom području izvršena tri talasa napada tokom kojih je oboreno ukupno 15 dronova i osam projektila Kalibr.

U saopštenju ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva na Telegramu se navodi isti broj oborenih dronova i projektila, kao i da su ranije tokom dana ruski helikopter Ka-52 uništile protivvazdušne raketne jedinice u pravcu Bakhmuta u Donjeckoj oblasti.

Ruske vlasti još nisu komentarisale napade.

Prema podacima Ujedinjenih nacija u ratu između Rusije i Ukrajine, koji je počeo u februaru 2022. godine, poginulo je više od 9.300 civila, a ranjeno ih je više od 16.600.

TRT Balkan / agencije