"Globalni međunarodni cilj Rusa je da smanje podršku proukrajinske koalicije u svijetu našoj zemlji", navodi se u saopštenju.            Foto: AA

Rusija planira provesti "informacione operacije" protiv Ukrajine kako bi destabilizovala zemlju ovog proljeća, objavila je ukrajinska vojna obavještajna služba.

Odbrambena obavještajna služba Ukrajine (HUR) na Telegramu je navela da su glavni pravci i ciljevi Moskve da ometa mobilizaciju u Ukrajini, širi dezinformacije o njenoj „nesposobnosti da pobijedi“, kao i da kreira i distribuiše „laži o ratnom umoru“ među partnerima i saveznicima Kijeva.

"Globalni međunarodni cilj Rusa je da smanje podršku proukrajinske koalicije u svijetu našoj zemlji", navodi se u saopštenju.

Zapad je obećao da će nastaviti podržavati Kijev, ali zbog neslaganja oko pomoći u SAD-u i očiglednog nedostatka ukrajinskih vojnih resursa, navodi se da je Rusija stekla prednost u dvogodišnjem ratu.

Obavještajna služba je saopštila da je cilj Rusije u Ukrajini da demorališe i posije paniku među stanovništvom, unese razdor između vojske i civila i da natjera da se "svi svađaju sa svima".

„Ruske specijalne službe imaju veliko iskustvo u vođenju hibridnih ratova. Oni troše na informacione napade na Ukrajinu jednako kao na konvencionalni rat”, dodaje se.

U saopštenju se navodi da će operacija dostići vrhunac u periodu između marta i maja, dodaje da će pravac Rusije biti organizacija protesta i diskreditacija procesa razmjene ratnih zarobljenika.

Na osnovu ovih planova, Rusija će u prvoj polovini juna pokušati da destabilizuje situaciju u zemlji, a zatim da nanese vojni poraz Kijevu na istoku Ukrajine, tvrde iz HUR-a.

„Apelujemo na ukrajinsko društvo, naše međunarodne partnere i saveznike s pozivom na jačanje zajedničkog otpora i sveobuhvatnih mjera bezbjednosti, posebno u informacionom prostoru, kako bi se efikasno suprotstavili globalnim prijetnjama i izazovima novog svjetskog hibridnog rata“, navodi se u saopštenju.

TRT Balkan / agencije