Najintenzivniji sukobi su u regionu Donjecka.      Foto: AA

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da se radi na jačanju ukrajinske vojske u regionu Donbasa, gdje se u njegovoj zemlji vode najžešći sukobi protiv ruskih snaga.

Istakao je da su najintenzivniji sukobi u regionu Donjecka.

"Poduzimamo odgovarajuće korake da ojačamo naše trupe u sukobima u Donbasu", naglasio je Zelenski.

Napominjući da su ukrajinskoj vojsci potrebni moderni tenkovi kako bi se efikasnije borila protiv ruske vojske na frontu, Zelenski je naveo da nastavljaju intenzivne razgovore s državama Evropske unije (EU) na tu temu.

Podsjetivši da se u Kijevu sastao i s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, Zelenski je napomenuo da su razgovarali i o procesu integracije Ukrajine u EU.

Najavio je da će se početkom februara održati samit Ukrajina - EU. Zelenski je kazao da će se na samitu razgovarati i o pitanjima koja mogu ubrzati proces članstva njegove zemlje u Evropskoj uniji.

"Pripremamo se i za početak pregovora o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji. Postoje svi preduslovi da pregovori počnu ove godine", rekao je Zelenski.

Naveo je da se nakon sastanka s Michelom sastao i sa šefom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Marianom Grosijem u Kijevu.

Kako je kazao, zvaničnici IAEA će biti poslani u nuklearne elektrane u Ukrajini.



TRT Balkan / agencije