U saopštenju Ukrenerga dodaje se da će se Kijev suočiti s najvećim ograničenjima, kao i Kijevski okrug u Harkovu i oblasti Černihiv, Čerkasi i Žitomir.     Foto: Reuters

Ukrajinska nacionalna energetska kompanija Ukrenergo u ponedjeljak je ograničila potrošnju električne energije u nekoliko regiona, među kojima i glavni grad Kijev.

"Da bi zadržao stabilan rad elektroenergetskog sistema, dispečerski centar Ukrenergo je primoran da uvede privremeno kontrolisano ograničenje potrošnje električne energije u regijama Harkov, Poltava i Sumi", objavila je kompanija na Telegramu.

U saopštenju Ukrenerga dodaje se da će se Kijev suočiti s najvećim ograničenjima, kao i Kijevski okrug u Harkovu i oblasti Černihiv, Čerkasi i Žitomir.

"Ovo će pomoći za smanjenje opterećenja na elektroenergetskim mrežama i dati energetskim kompanijama vremena da poprave opremu oštećenu terorističkim napadima", navodi se u saopštenju.

Kompanija je apelovala na stanovnike da napune telefone i informišu one koji ne koriste društvene mreže o mjerama, za koje kažu da bi mogle pomoći u izbjegavanju nestanka struje.
Energetska infrastruktura Ukrajine bila je na meti ruskih vazdušnih napada od početka rata u februaru.

Ukrajinska vlada je u četvrtak saopštila da će smanjiti potrošnju energije u cijeloj zemlji za 20 posto zbog manje proizvodnje u oštećenim energetskim objektima.

Ministar energetike Herman Haluščenko rekao je da su energetski objekti Ukrajine pretrpjeli štetu zbog ruskih vazdušnih napada 10. oktobra.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je prošle sedmice da je 30 posto ukrajinskih elektrana uništeno u napadima od 10. oktobra.

TRT Balkan / agencije