“Do danas nismo vidjeli jasnu potvrdu da se sprema napad sa bjeloruske strane", rekao je Klimenko.     Foto: Reuters

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Ihor Klimenko izjavio je u utorak kako nema jasne potvrde da se sa bjeloruske granice sprema napad na njegovu zemlju.

“Do danas nismo vidjeli jasnu potvrdu da se sprema napad sa bjeloruske strane. To je potvrdila Državna granična služba Ukrajine”, rekao je Klimenko u intervjuu za državnu novinsku agenciju Ukrinform.

Klimenko je kazao da uprkos tome Ministarstvo unutrašnjih poslova radi zajedno sa ukrajinskim oružanim snagama kako bi mogli poduzeti mjere i zaustaviti napade "neprijatelja", bilo da se radi o "subverzivnoj grupi ili većim vojnim formacijama".

“Zajedno sa vojskom činimo sve da ojačamo granicu. Zakon koji je nedavno usvojila Vrhovna Rada (ukrajinski parlament, op.a.), a koji proširuje granični pojas na dva kilometra, biće garancija da ćemo ojačati i kontrolisati našu granicu s Republikom Bjelorusijom još pažljivije”, istakao je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova.

Dodao je da Ukrajina ima dovoljno snaga da odgovori na svaku promjenu operativne ili vojne situacije u zemlji na "blagovremen i efikasan način".

Klimenko, koji je prethodno bio na čelu ukrajinske nacionalne policije, imenovan je za ministra unutrašnjih poslova 7. februara, nakon smrti njegovog prethodnika Denisa Monastirskog u padu helikoptera u Kijevskoj regiji 18. januara.

TRT Balkan / agencije