Gradončelnik Vitalij Kličko na Telegramu je saopćio kako je nekoliko eksplozija jutros odjeknulo u centru Kijeva.    Foto: Reuters

Nekoliko eksplozija potreslo je u ponedjeljak glavni grad Ukrajine Kijev i gradove Lavov, Ternopil i Dnjepar, nakon što je Rusija optužila Ukrajinu da je orkestrirala snažnu eksploziju koja je oštetila ključni most koji povezuje Rusiju i Krim.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine objavilo je da je najmanje 8 osoba poginulo a 24 povrijeđene.


"Nekoliko eksplozija u okrugu Ševčenskivski - u centru glavnog grada", rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Svjedok Reutersa vidio je ogroman krater na jednoj od raskrsnica u centru grada i obližnje automobile potpuno razbijene, pocrnjele i oštećene gelerima.

Eksplozije su takođe prijavljene u Lavovu, Ternopolju i Žitomiru na zapadu Ukrajine i u Dnjepru u centralnoj Ukrajini.

Gradončelnik Vitalij Kličko na Telegramu je saopćio kako je nekoliko eksplozija odjeknulo jutros u centru Kijeva.    Foto: AA

U nedjelju je ruski predsjednik Vladimir Putin optužio ukrajinsku obavještajnu službu za izvođenje ”terorističkog napada“ na Kerčkom mostu.

Rano u subotu eksplozija je odjeknula na Kerčkom mostu, ključnoj ruti za Rusiju, koji je izgrađen nakon aneksije Krima 2014. godine kako bi spojio poluostrvo s ruskom teritorijom.

Granatiranje Zaporožja

Podsjetimo, u nedjelju je najmanje 12 ljudi je poginulo, a desetine povrijeđeno u ruskom napadu na Zaporožje, grad na jugoistoku Ukrajine, potvrdio je u nedjelju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

U napadu je povrijeđeno 49 osoba, uključujući šestoro djece, rekao je Volodimir Zelenski na Telegramu.

"Ponovo Zaporožje. Opet nemilosrdni udari na mirne ljude. Na stambene zgrade, usred noći", rekao je Zelenski.

TRT Balkan / agencije