Policija je zabilježila 25 mjesta za mučenje i zatvaranje u Harkovskoj oblasti, 16 u Hersonskoj oblasti, tri u Kijevskoj i šest u drugim područjima.      Foto: AA

Najveće masovne grobnice pronađene u Ukrajini otkrivene su u regijama Harkov i Kijev, saopštila je ukrajinska policija.

"Najveće masovne grobnice pronađene su u Izijumu u oblasti Harkov, gdje je pronađeno 941 tijelo, i u Kijevskoj oblasti, gdje su pronađena tijela 1.374 osoba", rekao je šef istražnog odeljenja Maksim Cuckiridze.

Kako se navodi u saopštenju, Cuckiridze je rekao da je od početka rusko-ukrajinskog rata pokrenuto 66.700 krivičnih postupaka, uz napomenu da je većina tih slučajeva zasnovana na "kršenju zakona i običaja ratovanja".

On je govorio i o radu policije u regionima koji su vraćeni od ruskih snaga.

"Tamo otkrivamo najveće strahote. Riječ je i o masovnim grobnicama i mjestima privremenog pritvora naših građana, uključujući i novinare", rekao je on.

Naglasio je da je policija zabilježila 25 mjesta za mučenje i zatvaranje u Harkovskoj oblasti, 16 u Hersonskoj oblasti, tri u Kijevskoj i šest u drugim područjima.

Prema podacima Ujedinjenih nacija u ratu između Rusije i Ukrajine do sada je poginuo 8.231 civil, dok su 13.734 ranjena.

TRT Balkan / agencije