Orihiv je do rata imao oko 15.000 stanovnika, a danas ih u tom mjestu živi manje od 2.000.        Foto: AA

Orihiv, u ukrajinskoj Zaporoškoj regiji, već godinu dana je pod intenzivnim napadima ruskih snaga, a mještani koji su se usudili ostati u gradu preživljavaju uz humanitarnu pomoć.

Rat u Ukrajini počeo je ruskim napadom 24. februara prošle godine. Ruske snage provode intenzivne artiljerijske napade na naselja na prvim linijama fronta, uključujući i Orihiv koji se nalazi u regiji Zaporožje.

Uz dozvolu ukrajinske vojske, reporterska ekipa Anadolije posjetila je Orihiv, koji je od fronta udaljen svega osam kilometara i u kojem su vidljivi tragovi golgote rata koju proživljava taj kraj Ukrajine.

Infrastruktura u Orihivu je uništena i u gradu nema struje, plina i vode, a preživljavanje mještana dodatno otežava surova zima.

Grad je stalna meta ruskih artiljerijskih sistema i životi mještana Orihiva pod stalnom su prijetnjom. Stoga su i ulice uglavnom prazne. Ljude je moguće sresti uglavnom u terminima podjele humanitarne pomoći, a marketi i sve radnje u gradu su već mjesecima zatvoreni.

Ljudi uglavnom žive u skloništima ili podrumima kuća, a pitku vodu im dostavljaju vatrogasne cisterne.

Orihiv je do rata imao oko 15.000 stanovnika, a danas ih u tom mjestu živi manje od 2.000.

Mještanin Sergej (50) kazao je da ruske snage svakodnevno izvode napade na Orihiv i da ne biraju mete.

“Živimo u izuzetno teškim uvjetima. Tako već godinu dana, ali ne razmišljam o odlasku“, kazao je Sergej, koji zbog sigurnosnih razloga nije želio otkriti prezime.

O teškom životu i borbi za preživljavanje u Orihivu svjedoči i 73-godišnja Valodija Čubenko.

“Svaki dan smo meta napada. Situacija je veoma teška, mada u posljednja dva ili tri dana se blago smiruje intenzitet tih napada“, kazala je Čubenko.

Naglasivši da je humanitarna pomoć od vitalnog značaja za mještane tog ukrajinskog grada, Čubenko je kazala da već sedam mjeseci žive bez struje i da doslovno preživljavaju uz humanitarne pakete.

I 63-godišnja Tatijana Halčenskaja je kazala da po humanitarnu pomoć dolazi rizikujući život, ali da joj je to jedini način da preživi.

“Naravno da je teško živjeti pod ovakvim napadima, ali jaki smo i grad će opstajati sve dok smo mi u njemu“, poručila je Halčenskaja.

TRT Balkan / agencije