Projekat je privukao globalnu pažnju, a šef UN-a Antonio Guterres izrazio je zahvalnost prvoj dami Turkiye Emine Erdogan tokom sastanka u New Yorku ranije ove godine.      Foto: AA

Generalna skupština UN-a jednoglasno je usvojila rezoluciju o inicijativi za nulti otpad koju je predstavila Turkiye.

Značajna rezolucija, koja je predstavljena u srijedu sa 105 drugih zemalja, naglašava napore za održivi razvoj kroz inicijative nultog otpada koje je pokrenula prva dama Turkiye Emine Erdogan 2017.

Rezolucijom Generalne skupštine 30. mart je proglašen Međunarodnim danom nultog otpada.

To zahtijeva od šefa UN-a da uspostavi trogodišnji savjetodavni odbor pojedinaca odabranih na osnovu njihovog "znanja, iskustva i stručnosti" za promicanje lokalnih i nacionalnih inicijativa za nulti otpad.

Također se preporučuje nastavak rasprave o inicijativama za nulti otpad, uz ohrabrivanje država članica, organizacija sistema UN-a i drugih međunarodnih i regionalnih organizacija da provedu inicijative za nulti otpad na svim nivoima.

Namjenski odjeljak

Rezolucijom se od šefa UN-a traži da pozove Program za životnu sredinu tog tijela da uključi "namjenski odjeljak o inicijativama bez otpada", uključujući aktivnosti i iskustva takvih inicijativa.

Pozvao je UN da sazove jednodnevni sastanak na visokom nivou, u saradnji s Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu i UN-Habitatom, u New Yorku 2023. godine, tokom 77. zasjedanja Generalne skupštine.

Emine Erdogan je pokrenula projekat s ciljem isticanja važnosti nultog otpada u borbi protiv klimatske krize.

Projekat je dobio međunarodnu pažnju, a generalni sekretar UN Antonio Guterres izrazio je zahvalnost prvoj dami Turkiye tokom konferencije u New Yorku u septembru.

TRT World