Fly Dubai Airlines je otkazao pojedine letove zbog loših vremenskih uslova, dok su mnogi odgođeni.                 Foto: AA

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) ove sedmice su zabilježene najobilnije padavine u posljednjih 75 godina.

"Ujedinjeni Arapski Emirati su svjedočili najjačim padavinama zabilježenim u posljednja 24 sata, nadmašivši sve dokumentovane od početka prikupljanja podataka 1949. godine", saopštio je Nacionalni centar za meteorologiju, prenijela je državna novinska agencija WAM.

Kako se navodi, padavine koje su pale u toj zemlji u posljednja 24 sata "izuzetan su događaj u klimatskoj istoriji UAE-a".

Meteorolozi najavljuju da će u narednim satima biti zabilježene veće količine padavina.

Fly Dubai Airlines je otkazao pojedine letove zbog loših vremenskih uslova, dok su mnogi odgođeni.

Fudbalski savez UAE-a je također najavio odgađanje svih lokalnih fudbalskih utakmica zakazanih za danas, a novi datumi će biti određeni naknadno.

Nacionalni komitet UAE-a za upravljanje vanrednim situacijama pozvao je stanovnike da ostanu kod kuće i poštuju sigurnosne smjernice te da napuštaju domove samo u slučajevima krajnje potrebe.

U susjednom Omanu, državna spasilačka agencija saopštila je da su jake kiše i bujične poplave uzrokovale smrt 18 osoba, uključujući devetoro učenika.

Vlasti Omana uključene su u spasilačke aktivnosti, a škole su zatvorene u šest provincija, uključujući Muskat, zbog opasnih vremenskih uslova.

Za sjeveroistok i sjever Omana u narednim danima prognoziraju se umjerene do obilne padavine.

TRT Balkan / agencije