Palestinska djeca gledaju kroz prozor, razbijen tokom napada ilegalnih izraelskih doseljenika, u blizini okupiranog grada Ramallah na Zapadnoj obali, 22. juna 2023.        Foto: AFP

Djeca su doživjela najveći broj "teških povreda" u sukobima koje su potvrdile Ujedinjene nacije 2022. godine, a sukobi između Izraela i Palestinaca te u Demokratskoj Republici Kongo (DRK) i Somaliji doveli su u opasnost najviše mladih, objavila je agencija UN-a za djecu.

UNICEF je u srijedu također izrazio posebnu zabrinutost zbog njihovog položaja na Haitiju, Nigeriji, Etiopiji, Mozambiku i Ukrajini, gdje je Rusija stavljena na crnu listu UN-a.

„Teški prekršaji“ uključuju regrutaciju i korištenje djece od boraca, ubistva i ranjavanja, seksualno nasilje, otmice i napade na škole i bolnice.

Omar Abdi, zamjenik izvršnog direktora UNICEF-a, rekao je Vijeću sigurnosti UN-a da je više od 27.000 teških kršenja zakona, u odnosu na 24.000 u prethodnoj godini, najveći broj koji je UN potvrdio od kada su 2005. počeli izvještaji o praćenju.

Broj konfliktnih situacija "zabrinjavajućih" također je bio najveći - 26.

Nakon izvještaja, rekao je Abdi, izbio je ozbiljan sukob u Sudanu, gdje je više od milion djece raseljeno zbog nasilnog sukoba, a UN su primile izvještaje da je stotine ubijeno i povrijeđeno.

Također je rekao da UNICEF očekuje povećanje palestinske djece pogođene nedavnim eskalacijama nasilja u Izraelu.

Vlada i strane u sukobu ne ispunjavaju svoje obaveze u zaštiti djece i potrebna je "smislena i nedvosmislena akcija", rekao je zvaničnik UNICEF-a.

Rusija na crnoj listi, Izrael nije

U svom godišnjem izvještaju Vijeću krajem prošlog mjeseca, generalni sekretar Antonio Guterres stavio je ruske snage na UN-ovu godišnju crnu listu zemalja koje krše prava djece u sukobima zbog ubijanja dječaka i djevojčica i napada na škole i bolnice u Ukrajini.

Ali šef UN-a nije stavio Izrael na crnu listu za teška kršenja protiv 1.139 palestinske djece, uključujući 54 ubistva prošle godine – kako su se pristalice nadale – rekavši da UN pozdravlja njihovo "identifikovanje praktičnih mjera, uključujući one koje je predložio UN" za zaštitu djeca.

Specijalna izaslanica UN-a za djecu u oružanom sukobu, Virginia Gamba, rekla je Vijeću da je 27.180 teških prekršaja u 2022. izvršeno nad 18.890 djece i da uključuje 8.620 ubijenih ili ranjenih, 7.622 koje su regrutirale ili koristile vlade ili oružane grupe u sukobima, 3.985 koji su oteti, 1.165, gotovo sve su bile djevojke, koje su silovane, prisiljavane na brak ili seksualno ropstvo ili seksualno zlostavljane.

Ujedinjene nacije su također potvrdile napade na 1.163 škole i 647 bolnica, što je povećanje od 112 posto u odnosu na 2021, rekla je ona.

Dok su naoružane grupe odgovorne za 50 posto teških prekršaja, Gamba je naglasila da su vlade glavni počinioci ubijanja i sakaćenja djece i napada na škole i bolnice.

Gamba je, naprimjer, rekla da su prošle godine tri djevojčice grupno silovane u Južnom Sudanu "tokom pet dana terora", mnogi dječaci su ubijeni od eksplozivne naprave u školi u Afganistanu, 14-godišnja djevojčica u Mijanmaru je oteta i izgorjela živa, a zračni napad u Ukrajini ostavio je djevojčicu s amputiranim udovima.

"Moramo učiniti više da spriječimo i zaštitimo našu djecu od razaranja oružanog sukoba", rekla je ona.

TRT Balkan