Među žrtvama je devet radnika željeznice i studenti koji su se vraćali u lučki grad Solun, iz Larise i Atine.     Foto: AA

Spasilački timovi, uključujući vatrogasce, tragaju za preživjelima nakon što se putnički voz u kojem je bilo više od 350 ljudi sudario s teretnim vozom u gradu Tempi, u blizini grada Larise, uslijed čega su prednji vagoni iskočili iz šina i zapalili se.

Najmanje 72 povrijeđena putnika su hospitalizovana, a 15 ih je otpušteno na kućno liječenje, javlja državna televizija ERT. Među žrtvama je devet radnika željeznice i studenti koji su se vraćali u lučki grad Solun, iz Larise i Atine. Psiholozi su upućeni u Opštu bolnicu u Larisi kako bi pružili podršku porodicama žrtava i putnicima.

Nikos Sguris, jedan od spasilaca, rekao je za Anadoliju da su se vozovi sudarili jer su se oba kretala velikom brzinom, a požar se dodatno proširio zbog prolivanja jestivog ulja koje se nalazilo u restoranu. Vasilis Iliopulos, još jedan dobrovoljni spasilac, rekao je da je malo vjerovatno da će iko preživjeti ispod olupine voza.

U vijestima temeljenim na policijskim izvorima u grčkim medijima, dežurni šef stanice, koji je priveden u vezi s nesrećom, rekao je: "Pogriješio sam i poslao putnički voz na istu liniju kao i teretni voz iz Katerinija."

Premijer Grčke Kiriakos Misotakis obišao je mjesto nesreće, a grčka vlada proglasila je trodnevnu nacionalnu žalost nakon najsmrtonosnije željezničke nesreće u povijesti zemlje.

U Atini, glavnom gradu Grčke, izbila je u srijedu tučnjava između demonstranata koji su protestovali zbog željezničke nesreće.

Hiljade demonstranata, koji su se okupili ispred zgrade u kojoj se nalaze uredi Hellenic Traina, nosili su natpis "Nije nesreća, to je ubistvo". Policija je suzavcem intervenisala na demonstrante koji nisu htjeli napustiti proteste.

TRT Balkan / agencije