Benedikt XVI ostat će, između ostalog, upamćen i po tome što je bio prvi papa koji je podnio ostavku u 600 godina.     Foto: AA

Benedikt XVI, bivši papa, prvi koji je podnio ostavku u 600 godina, sahranjen je u četvrtak kripti Bazilike svetog Petra u Vatikanu.

Prethodno je tijelo pape Benedikta XVI izneseno na mjesto ispred bazilike Svetog Petra, a misu zadušnicu za Benedikta služio je papa Franjo.

Na Trgu svetog Petra okupili su se mnogobrojni vjernici koji su uzvikivali i držali transparente na kojima je pisalo "Santo Subito", što znači "svetost sada", dok je kovčeg s tijelom Benedikta XVI unošen u baziliku.

Bivšeg poglavar Katoličke crkve preminuo je 31. decembra u 96. godini, u manastiru Mater Ecclesiae.

Stotine hiljada onih koji su željeli da se oproste, uključujući italijansku premijerku Giorgiu Meloni i predsjednika Sergia Mattarella, odali su počast Benediktu XVI ranije tokom sedmce, dok je njegovo tijelo bilo izloženo u Bazilici svetog Petra.

Benedikt XVI ostat će, između ostalog, upamćen i po tome što je bio prvi papa koji je podnio ostavku u 600 godina. Rođen kao Joseph Alois Ratzinger 16. aprila 1927. godine u Marktl am Innu u Bavarskoj, Njemačka.

Bio je 265. poglavar Katoličke crkve, od 19. aprila 2005. do ostavke 2013. godine. Benedikt XVI je napustio službenu dužnost pape zbog svoje poodmakle dobi.

Često je propovijedao o prijateljstvu s Isusom, promicao je novu evangelizaciju, osuđivao je moralni relativizam i konzumerizam. Imao je veći broj pastoralnih putovanja.

TRT Balkan / agencije