Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres podsjetio je da je više od milion djece, žena i muškaraca ubijeno u periodu od 100 dana prije 29 godina.       Foto: Reuters

Ujedinjene nacije (UN) obilježile su sjećanje na žrtve genocida počinjenog u Ruandi 1994. godine.

Tokom tromjesečnog pokolja, prema podacima UN-a poginulo je 800.000 ljudi, dok je prema zvaničnim podacima Ruande poginulo više od milion Tutsija i umjerenih Hutua.

Ujedinjene nacije su 7. april proglasile Danom sjećanja na žrtve genocida u Ruandi.

"Dan sjećanja na žrtve genocida u Ruandi" se svake godine održava u Generalnoj skupštini UN-a 7. aprila, ali je ove godine odgođen na današnji dan jer se poklapa s državnim praznikom.

Zapaljene su svijeće i odana je počast žrtvama minutom šutnje.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres podsjetio je da je više od milion djece, žena i muškaraca ubijeno u periodu od 100 dana prije 29 godina.

"Dok se sjećamo žrtava, sa stidom se prisjećamo i neuspjeha međunarodne zajednice. Nismo slušali i djelovali. Ubistva nisu počela niotkuda. Dugo su pažljivo planirana i sistematski izvršavana", rekao je Guterres.

Navodeći da je govor mržnje u suštini "zvono opasnosti", Guterres je podsjetio da je u procesu koji je doveo do genocida u Ruandi propaganda vršena putem televizije, novina i radija.

"Naša je zajednička odgovornost da spriječimo genocid, zločine protiv čovječnosti i druga kršenja međunarodnog prava", poručio je Guterres.

Csaba Korosi, predsjednik Generalne skupštine UN-a, rekao je da genocid u Ruandi pokazuje šta se može dogoditi kada se vlast zloupotrebi, a mržnja ne obuzda. Navodeći da ova tragedija nije slučajnost, Korosi je kazao da je nastala kao rezultat višegodišnje rasističke ideologije i kampanje za sistematsko uništavanje dijela društva.

"Dok se sve ovo dešavalo, svijet je šutio. Mi smo šutjeli. Uprkos upozorenjima o genocidu, pojedinačnim herojima i misiji UN-a u regionu", rekao je Korosi.

Avion ruandskog predsjednika Juvenala Habyarimana, koji je bio iz plemena Hutu, srušen je 6. aprila 1994. godine, a dan kasnije pripadnici vojske Ruande iz reda tog plemena započeli su 100-dnevne masakre nad pripadnicima zajednice Tutsi i umjerenim krugovima unutar plemena Hutu.

Ruanda, kao i druge afričke države, oštro kritikuju i Ujedinjene nacije zbog pasivne reakcije i nezaustavljanja genocida.

TRT Balkan / agencije