Naveo je da je četvero djece, koji su dovedeni u bolnicu zbog pothranjenosti, umrlo u protekloj sedmici.    Foto: AA

Još četvero djece umrlo je od posljedica gladi u posljednjih sedam dana u Pojasu Gaze.

Izrael nastavlja s napadima od 7. oktobra prošle godine. Usljed izraelskih napada i blokada došlo je do velike humanitarne katastrofe.

"Izgubili smo dijete u bolnici zbog pothranjenosti u posljednjim satima", rekao je Husam Abu Safiye, direktor bolnice "Kamal Advan" na sjeveru Pojasa Gaze.

Naveo je da je četvero djece, koji su dovedeni u bolnicu zbog pothranjenosti, umrlo u protekloj sedmici.

Abu Safiye je napomenuo da je 250 djece dovedeno u bolnicu zbog pothranjenosti i dehidracije u posljednje dvije sedmice.

Rekao je da će uprkos poteškoćama i izraelskim napadima na medicinske timove i institucije, nastaviti stajati uz narod Gaze.

Abu Safiye je naveo da se Palestinci suočavaju i sa širenjem zaraza i epidemijama, pored gladi i smrti koja okružuje sjever Gaze.

Pozivajući međunarodne organizacije da pojačaju napore za pružanje pomoći sjeveru Gaze, uključujući omogućavanje protoka hrane, pitke vode i goriva, Abu Safiye je rekao: "Suočit ćemo se sa zdravstvenom katastrofom u kojoj će životno ugroženo biti sve više pacijenata i onih sa hroničnim bolestima".

Ured za medije je 3. juna objavio da se 3.500 djece u Gazi suočava sa smrću zbog gladi.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od 7. oktobra prošle godine.

U izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze od oktobra prošle godine ubijen je najmanje 37.551 Palestinac, saopćilo je u subotu Ministarstvo zdravlja u opkoljenoj enklavi.

Više od osam mjeseci nakon izraelskog rata, veliki dijelovi Gaze leže u ruševinama.

TRT Balkan / agencije