Zelenski je da su na terenu sve službe uključujući više od 500 spasilaca iz ukrajinske Državne službe za vanredne situacije.       Foto: Reuters

Najmanje četiri osobe su poginule, a više od 90 je ranjeno u zračnim napadima koje su ruske snage izvele u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu i Harkovu.

Napadi su izvedeni nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin jučer rekao da ukrajinski subotnji napad na Belgorod neće proći nekažnjeno.

"Saniranje posljedica još jednog ruskog napada je u toku u Kijevu i Harkovu. Za sada se zna za 92 ranjena. Svi dobijaju pomoć. Nažalost, četiri osobe su poginule", saopćio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na Telegramu.

Naveo je da su na terenu sve službe uključujući više od 500 spasilaca iz ukrajinske Državne službe za vanredne situacije.

Zelenski je rekao da je Rusija od 31. decembra koristila oko 170 dronova i desetine raketa različitih tipova, od kojih je "većina bila usmjerena na civilne objekte".

Poručio je da Rusija "mora osjetiti posljedice onoga što radi".

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, naveo je na Telegramu da je jedna starija žena ubijena u glavnom gradu Ukrajine, dok su 33 osobe povrijeđene, od kojih su 32 hospitalizirane.

Ruslan Kravčenko, guverner Kijevske oblasti, rekao je da su dvije osobe poginule, a još 11 je povrijeđeno, uključujući jedno dijete.

Ukrajinski privatni dobavljač energije DTEK izvijestio je da je isključena struja u više regija Kijeva.

Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov rekao je da je jedna osoba poginula, a povrijeđeno 45, uključujući petoro djece uzrasta od šest do 13 godina.

Valerij Zalužnji, vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga, tvrdi da je protuzračna odbrana zemlje oborila 35 dronova i 72 različite vrste projektila.

Reagujući na ukrajinski napad na grad Belgorod u subotu u kojem je poginulo najmanje 25 ljudi, Putin je u jučer rekao da Rusija neće dozvoliti da “zločin ove vrste ostane nekažnjen“.

TRT Balkan / agencije