Prema novom zakonu, obavještenja o potrebi odlaska u vojnu službu slat će se ne samo u štampanoj formi, već će se objavljivati i na portalu Vlade.       Foto: Reuters

Državna Duma, donji dom ruskog parlamenta, usvojila je u utorak zakon kojim se sprečava izbjegavanje služenja vojnog roka.

Prema novom zakonu, obavještenja o potrebi odlaska u vojnu službu slat će se ne samo u štampanoj formi, već će se objavljivati i na portalu Vlade.

Ranije u utorak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov upitan je na brifingu za novinare o sumnjama da je slanje elektronskih obavještenja način da se sakrije novi talas vojne mobilizacije.

Peskov je rekao da to nema nikakve veze sa vojnom mobilizacijom i da je napravljen da ažurira postojeći sistem regrutacije.

"Ovo nije vezano za mobilizaciju, to se odnosi na regrutaciju u vojsku. To treba razumjeti, to treba objasniti. Vojna registracija je nešto sa čime se građani naše zemlje, po Ustavu, suočavaju stalno, barem jednom tokom njihovog života. I ovaj sistem mora da ide u korak sa zahtjevima vremena", rekao je Peskov.

TRT Balkan / agencije