Vatra se brzo širila jer su ćelije baterija neprekidno eksplodirale, što je spasiocima otežavalo da uđu unutra i traže.      Foto: Reuters

Najmanje 22 osobe, među kojima je 19 kineskih državljana, poginule su u ponedjeljak u požaru u fabrici litijumskih baterija u Južnoj Koreji, naveli su zvaničnici i vatrogasci.

Požar je izbio u fabrici proizvođača litijumskih baterija Aricell u Hwaseongu, u blizini glavnog grada Seula, oko 10:30 po lokalnom vremenu (1.30 GMT). Vatrogasci su ušli u zgradu nakon što je glavni požar stavljen pod kontrolu oko 15:10 sati.

Osim kineskih državljana, jedna žrtva je iz Laosa, a nacionalnost druge žrtve nije poznata.

Predsjednik Yoon Suk Yeol je posjetio mjesto nesreće gdje su ga zvaničnici informisali o operaciji spašavanja i najnovijoj situaciji. Ranije je izdao hitna uputstva za mobilizaciju svog raspoloživog osoblja i opreme kako bi se fokusirali na potragu i spašavanje ljudi.

Ministar unutrašnjih poslova i sigurnosti Lee Sang-min je zatražio od relevantnih vladinih agencija i lokalnih samouprava da mobiliziraju sve raspoložive resurse i osoblje za gašenje požara i spašavanje preživjelih.

Vatra se brzo širila jer su ćelije baterija neprekidno eksplodirale, što je spasiocima otežavalo da uđu unutra i traže.

Yonhap news navodi da su svi poginuli pronađeni na drugom spratu fabričke jedinice broj 3. Ostali detalji tek treba da se provjere, a biće obavljeni DNK testovi jer je vatra veoma oštetila tijela.

TRT Balkan / agencije