Potvrđeno je da su poginuli ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Denis Monastirski i njegov zamjenik Jevgen Jenin.     Foto: AA

U padu helikoptera u gradu Brovari u ukrajinskoj regiji Kijev u srijedu je poginulo najmanje 18 ljudi, uključujući ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, njegovog prvog zamjenika i državnog sekretara, potvrdio je guverner Kijeva.

"Tragedija u Brovarima. Broj žrtava je povećan. Poginulo je 18 osoba, uključujući troje djece. Povrijeđeno je 29 osoba, među kojima je 15 djece. Nastradalima je pružena sva neophodna pomoć. Sve hitne usluge su na licu mjesta", rekao je guverner Kijeva Oleksij Kuleba.

Ranije je potvrdio da se radi o helikopteru Državne službe za vanredne situacije Ukrajine koji je pao u blizini vrtića i stambene zgrade.

Premijer Denis Šmihal naložio je zvaničnicima da odmah formiraju posebnu grupu za "detaljnu istragu svih okolnosti tragedije".

O ruti helikoptera, zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko je na brifingu rekao da je išao na jednu od "vrućih tačaka" sukoba s Rusijom, napominjući da će više detalja biti saopćeno kasnije.

Ranije je načelnik Nacionalne policije Igor Klimenko kazao da je u padu helikoptera poginulo 16 ljudi, od kojih je devet bilo u helikopteru, uključujući ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Denisa Monastirskog, njegovog zamjenika Jevgena Jenina i državnog sekretara Jurija Lubkoviča.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine saopćeno je da se istražuje uzrok tragedije.

"Uskoro ćemo saznati da li se radi o sabotaži, kvaru ili kršenju sigurnosti letenja", navedeno je iz ministarstva.

TRT Balkan / agencije