Zamjenik turskog ministra vanjskih poslova Yasin Ekrem Serim bio je na obilježavanju.     Foto: AA

U Solingenu u Njemačkoj odata je počast žrtvama rasističkog podmetanja požara iz 1993. godine, u kojem je poginulo pet članova turske porodice.

Počast je odata ispred kuće poginulih na 30. godišnjicu ovog stravičnog zločina.

Kuću turske useljeničke porodice u Solingenu zapalili su na današnji dan 1993. godine neonacisti zbog rastućeg negodovanja prema strancima nakon ujedinjenja Istočne i Zapadne Njemačke.

Tri djevojke, Saime Genc, Hulya Genc i Gulustan Ozturk, te dvije žene, Hatice Genc i Gursun Ince, poginule su u požaru, dok je 14 osoba povrijeđeno, uključujući nekoliko djece.

Među prisutnima je bio i otac Durmus Genc, koji je tog dana ostao bez pet članova porodice.

Zamjenik turskog ministra vanjskih poslova Yasin Ekrem Serim bio je na obilježavanju.

"Turski narod tuguje za pet života. Kao država i narod Republike Turkiye, mi smo uz ovu porodicu. Odlučni smo da ne dozvolimo da se ovaj napad zaboravi i da ulažemo napore u borbi protiv rasizma, ksenofobije i islamofobije, koja je, nažalost, u posljednje vrijeme u porastu", rekao je Serim.

Dodao je da je od velike važnosti da se ne zaboravi ovaj zločin protiv čovječnosti i da se uradi sve da se ne ponovi.

Tim Kurzbach, gradonačelnik Solingena, rekao je da je prije 30 godina počinjen veliki zločin.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock naglasila je da krajnja desnica i dalje predstavlja najveću opasnost za njemačko društvo.

"Hatice i Kamil Genc žive s nevjerovatnim bolom već 30 godina. Njihove kćerke Hulyu i Saime ubila je grupa ekstremnih desničara u Solingenu. Rasizam nije bio izolovan slučaj", kazala je Baerbock.

Poručila je da desničarski ekstremizam ostaje najveća opasnost za njemačko društvo.

Policija je nakon podmetanja požara uhapsila četvoricu desničarskih ekstremista koji su osuđeni na kazne od 10 do 15 godina zatvora.

Steinmeier: Kontinuitet ekstremno desničarskog i rasističkog nasilja u Njemačkoj

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, na komemoraciji održanoj u Solingenu za pet Turkinja koje su izgubile život u svojoj kući koju su rasisti zapalili prije 30 godina, izjavio je kako u Njemačkoj postoji kontinuitet ekstremno desničarskog i rasističkog nasilja.

"Ovaj desničarski teror odgovoran je za smrt u Solingenu. Ovaj desničarski teror postojao je prije Solingena, a postoji i poslije Solingena. U našoj zemlji postoji kontinuitet ekstremno desničarskog i rasističkog nasilja", poručio je Steinmeier.

Steinmeier je naveo da su i danas, 30 godina nakon stravičnog događaja u gradu, ljuti i tužni.

Ovom prilikom njemački predsjednik prisjetio se i Turkinje Mevlude Genc, koja je izgubila petoro djece u požaru, a koja je preminula 30. oktobra 2022. godine.

"Mevlude Genc nije krila bol i tugu nakon ovog strašnog događaja. U javnosti je bila posebno cijenjena kao neko ko promovira mir. I u burnim danima nakon napada doživljavana je kao osoba koja poziva da se na nasilje ne odgovara nasiljem, vjerujući da je ljudskost jača od mržnje", rekao je Steinmeier.

Rasizam i dalje veliki problem u Njemačkoj

Najmanje 213 ljudi ubijeno je u Njemačkoj u neonacističkom nasilju od 1989. godine, prema izvještajima organizacije za ljudska prava Fondacije Amadeu Antonio.

Rasizam je i dalje veliki problem u Njemačkoj, budući da službene brojke pokazuju porast krajnje desničarskih zločina posljednjih godina.

Desničarski ekstremisti izveli su 1.170 nasilnih napada prošle godine usmjerenih na migrante, izbjeglice ili političke protivnike. U tim napadima povrijeđeno je najmanje 675 ljudi.

TRT Balkan / agencije