Očekuje se da će se nova runda pregovora održati 27. i 28. aprila.         Foto: Reuters

Stotine letova otkazano je u četvrtak na tri njemačka aerodroma nakon što je sigurnosno osoblje započelo 48-satni štrajk zbog spora oko plata i uslova rada.

Štrajk je primorao aerodrom u Hamburgu da otkaže više od 300 polazaka planiranih za četvrtak i petak, što je pogodilo oko 40.000 putnika.

"Otkazivanje letova i kašnjenja se također mogu očekivati po dolasku", naveo je operater aerodroma u saopštenju i zamolio putnike da kontaktiraju svoju aviokompaniju radi otkazivanja ili ponovne rezervacije.

Aerodrom Keln/Bonn saopštio je da je danas otkazano više od 120 letova, a većina od 225 letova planiranih za petak biće otkazana.

Putnicima je savjetovano da provjere trenutni status svog leta kod svoje aviokompanije ili turoperatora prije dolaska na aerodrom.

Štrajk je prizemljio i desetine letova na aerodromu u Dusseldorfu i prouzrokovao duža čekanja na sigurnosnim kontrolnim punktovima u jutarnjim satima.

Sindikat Ver.di najavio je da će se štrajku u petak pridružiti i osoblje koje radi na aerodromu u Stuttgartu.

Sindikat, koji predstavlja hiljade radnika u sektoru sigurnosti aerodroma, zahtijeva povećanje plata za prekovremeni rad, te doplate za rad vikendom, državnim praznicima i tokom noćnih smjena.

Posljednja runda pregovora između sindikata i Saveznog udruženja kompanija za sigurnost u zrakoplovstvu (BDLS) završena je bez dogovora prošle sedmice.

Očekuje se da će se nova runda pregovora održati 27. i 28. aprila.

TRT Balkan / agencije