U Njemačkoj i Nizozemskoj vrećama s pijeskom pokušavaju spriječiti poplave

U Njemačkoj i Nizozemskoj vrećama s pijeskom pokušavaju spriječiti poplave

Zbog obilnih padavina nabujale su i rijeke u istočnoj Belgiji.
Nekoliko ravnica je bilo pod vodom u utorak u istočnoj Nizozemskoj.             Foto: AA

Vatrogasci i volonteri učvršćuju nasipe protiv poplava u sjevernoj i istočnoj Njemačkoj, kao i Nizozemskoj, jer su rijeke počele da se izlijevaju iz korita zbog obilnih kiša koje padaju na već natopljeno tlo.

"Grad Braunschweig u Donjoj Saksoniji postavio je vještački nasip, dugu cijev ispunjenu vodom iz nabujale rijeke, da zaštiti centar grada, dok je nekoliko stotina stanovnika Windehausena u regionu Thuringia rečeno da napuste domove jer je grad ostao bez struje", objavila je novinska agencija DPA.

Stotine dobrovoljaca pridružilo se vatrogascima kako bi pakovali vreće s pijeskom na oslabljenim branama za kontrolu poplava u Uplengenu, blizu Bremena u sjevernoj Njemačkoj.

Nekoliko ravnica je bilo pod vodom u utorak u istočnoj Nizozemskoj. Rijeke su narasle, uzrokujući lokalne poplave, a privremeni nasipi se grade velikim vrećama pijeska. Očekuje se da će razni rukavci Rajne koji teku kroz Nizozemsku dostići vrhunac poplavnog talasa u četvrtak.

Premijer Mark Rutte objavio je na društvenoj mreži X da voda uzrokuje probleme u dijelovima zemlje.

"Pomno pratimo situaciju i preduzimamo mjere po potrebi. Svima u Nizozemskoj koji se nose sa neprijatnim posljedicama obilnih padavina želim puno snage", naveo je on.

Zbog obilnih padavina nabujale su i rijeke u istočnoj Belgiji, gdje su vlasti izdale upozorenja za rijeku Our, koja označava granicu s Njemačkom, i njene pritoke.

TRT Balkan / agencije