Ekološki i klimatski aktivisti održali su proteste širom Njemačke, tražeći od vlasti efikasniju i odlučniju borbu protiv klimatskih promjena.     Foto: AA

Ekološki i klimatski aktivisti održali su proteste širom Njemačke, tražeći od vlasti efikasniju i odlučniju borbu protiv klimatskih promjena.

Protesti su održani na poziv ekološkog pokreta “Petkom za budućnost“, a demonstranti su se okupili u 240 gradova i okruga širom Njemačke.

Pokret “Petkom za budućnost“ organizirao je proteste pod motom “Rame uz rame za ekološku promjenu u prometu“ u znak solidarnosti sa štrajkovima upozorenja koje u Njemačkoj održavaju uposlenici javnog sektora.

Na protestima su se okupili uglavnom mladi, koji su pozvali Vladu Njemačke da učini više u borbi protiv klimatskih promjena i da se pridržava klimatskih ciljeva Pariškog sporazuma.

Tokom protesta su bili istaknuti natpisi i transparenti sa porukama “Drveće, umjesto bombi“, “Zajedno protiv neokolonijalizma, kapitalizma i fosilnih goriva“ te “Za klimatski neutralnu industriju“.

TRT Balkan / agencije