Navodi se i da je zabilježen povećan broj pritužbi na rasizam i diskriminaciju protiv nizozemske policije.      Foto: Reuters Archive

Marijn Nieuwenhuis sa Odsjeka za politiku i međunarodne odnose na Univerzitetu Durham u Engleskoj, rekao je da je od 2015. godine u porastu broj slučajeva policijskog nasilja u Nizozemskoj.

Tvrdi da se broj slučajeva nasilja povećava od slučaja iz 2015. godine u Hagu kada je Mitch Henriquez ubrzo nakon privođenja i preminuo. ​

Nieuwenhuis je govorio o rastućem rasističkom nasilju policije u Nizozemskoj u posljednjih nekoliko godina i njegovim razlozima.

Naveo je da je policijsko nasilje postalo najvidljivije tokom protesta:

"Svjedoci smo četiri glavne vrste demonstracija u Nizozemskoj posljednjih godina. Prva je Black Lives Matter (Black Lives Matter) i Kick Out Zwarte Piet. Drugi su protesti nizozemskih farmera, treći protesti pobune protiv izumiranja zbog klimatske krize i na kraju protesti krajnje desnice. Jedan tužan primjer ovoga bio je protest Kick Out Zwarte Piet 2022. u vjerskom malom selu Staphorst. Uprkos prvobitnom odobravanju protesta od strane lokalnih vlasti i pažljivom planiranju od strane policije i općine, demonstranti su napadnuti od strane naizgled organizovane grupe. Policija nije uspjela da zaštiti demonstrante i njihovo ustavom zagarantovano pravo na demonstracije. Niko nije uhapšen u vezi sa napadom."

Pozivajući se na izvještaj organizacije za ljudska prava "Controle Alt Delete" iz 2022. godine, koja provodi nadzor nad policijskim nasiljem i etničkim profiliranjem u Nizozemskoj, Nieuwenhuis je rekao da se četiri godine zaredom bilježi povećanje policijskog nasilja u zemlji.

Istakao je da je prema izvještaju nizozemska policija u 2022. godini 33.584 puta upotrijebila nasilje i da se taj broj kontinuirano povećava od 2019. godine.

"Controle Alt Delete je dokumentovao skoro 100 smrtnih slučajeva kao posljedicu policijske brutalnosti, od tragične smrti Mitcha Henriqueza 2015. Otprilike trećina žrtava je migrantskog porijekla. Amnesty International je također kritikovao propise nizozemske policije o upotrebi sile", pojasnio je Nieuwenhuis.

Osvrćući se na uzroke rasističkog policijskog nasilja u Nizozemskoj, Nieuwenhuis je rekao:

"Postoje dva pitanja koja se često naglašavaju u vezi policijskog nasilja i diskriminatorne prakse policije, kao što je etničko profiliranje. Jedno je neznanje o rasizmu, a drugo je institucionalni neuspjeh u učenju iz prošlih grešaka".

Naveo je da je policija u Nizozemskoj u "privilegiranom" položaju.

"Institucija policije je odraz strukturnih nejednakosti u Nizozemskoj. Posebna društvena uloga koju igra policiju je ono što razlikuje policiju od drugih institucija, uključujući tržište rada i obrazovni sektor. Oni se vide kao izvršna ruka demokratskoj državi, ali u svom sadašnjem obliku policija nizozemskoj demokratiji čini više štete nego koristi", istakao je Nieuwenhuis.

Rekao je i da je zabilježen povećan broj pritužbi na rasizam i diskriminaciju protiv nizozemske policije.

Godine 2015. u policijskom pritvoru umro je 42-godišnji Mitch Henriquez, turista s nizozemskog karipskog otoka Arube.

Uhapšen je tokom jednog festivala jer je navodno imao oružje, a ubrzo nakon hapšenja je preminuo.

TRT Balkan / agencije