Izraelska vojska je navela da njeni sistemi protuzračne odbrane nisu uspeli da otkriju dron i da se zbog toga nisu aktivirale sirene.      Foto: AA

Izraelska vojska saopćila je da su dva njena vojnika poginula, a 24 povrijeđena u napadu dronom koji je izveden iz Iraka na sjever Izraela.

U saopćenju se navodi da su u napadu poginuli narednici Daniel Aviv Haim Sofer i Tal Dror, obojica iz 13. bataljona Golani brigade.

Među ranjenim su i dvojica životno ugroženih.

Prema vojnoj istrazi, dvije bespilotne letjelice ispaljene su iz Iraka rano jučer prema sjeveru Izraela, od kojih je jedna presretnuta, dok je druga pogodila vojnu bazu na okupiranoj sirijskoj Golanskoj visoravni.

Izraelska vojska je navela da njeni sistemi protuzračne odbrane nisu uspjeli da otkriju dron i da se zbog toga nisu aktivirale sirene.

Regionalne tenzije su eskalirale zbog izraelske brutalne ofanzive na Pojas Gaze, u kojoj je ubijeno više 41.800 ljudi, uglavnom žena i djece, nakon prošlogodišnjeg napada Hamasa.

Konflikt se proširio na Liban, a Izrael je pokrenuo smrtonosne napade širom te zemlje, u kojima je od 23. septembra ubijeno više od 1.100 ljudi i povrijeđeno više od 3.000 drugih.

Međunarodna zajednica je upozorila da bi izraelski napadi u Libanu mogli eskalirati sukob u Gazi u širi regionalni rat.

TRT Balkan / agencije