Volodimir Zelenski rekao je da Rusija želi da stvori paniku i haos ciljajući na ukrajinsku energetsku infrastrukturu i ljude.     Foto:  Telegram-Zelenskiy/Official

Najmanje osam osoba je poginulo u glavnom gradu Ukrajine u ponedjeljak, nakon što su ruske snage izvele napad na nekoliko gradova, saopćile su državne vlasti.

U bombardovanju u distriktu Ševčenski, u Kijevu, ranjene su 24 osobe, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ranije je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopćio kako ima poginulih i ranjenih u raketnim napadima.

Stanovništvo Kijeva koje se nakon eksplozija sakrilo u skloništa do sada je ista već napustilo, ali s velikim oprezom.

Projektil pao ispod Staklenog mosta u Kijevu     Foto: Reuters

Eksplozije su odjeknule u desetak gradova, među kojima su Žitomir, Hmeljnicki, Dnjepar, Lavov, Ternopil i Kijev, dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin optužio ukrajinsku obavještajnu službu za izvođenje, kako je kazao, "terorističkog napada" na Kerčki most.

"Putinova jedina taktika je teror na mirne ukrajinske gradove, ali neće slomiti Ukrajinu", kazao je ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba na Twitteru.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je kako je ruski projektil pogodio područje na kojem se nalaze sigurnosne agencije i ured predsjednika Zelenskog.

Zbog ruskih napada u Ukrajini bi mogla biti isključena struja

Ukrajinska nacionalna energetska kompanija Ukrenergo upozorila je da bi moglo doći do nestanka struje širom zemlje zbog raketnih napada Rusije.

Iz Ukrenerga je navedeno da je Rusija izvela raketne napade na energetske objekte u Ukrajini.
U saopćenju je navedeno da će "možda doći do nestanka struje u gradovima i mjestima".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija želi da stvori paniku i haos ciljajući na ukrajinsku energetsku infrastrukturu i ljude.

Kremlj: Napadi u Ukrajini dio su "specijalne vojne operacije"

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da su raketni napadi na više regija u Ukrajini izvedeni u sklopu "specijalne vojne operacije" te da bi predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin mogli razgovarati o mogućnosti pregovora između Rusije i Zapada u Astani.

Govoreći na konferenciji za novinare u Moskvi, Peskov je rekao kako još nema jasnih informacija o tome hoće li se razgovori Rusije i Zapada održati u Turkiye.

"Da bi se moglo govoriti o mogućnosti takvih pregovora, potrebno je razumjeti svrhu i ishod ovog sastanka, a zatim donijeti odluku", poručio je Peskov.

Odgovarajući na pitanje hoće li ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u Astani razgovarati o prijedlogu Turkiye za pregovore Rusije i Zapada o Ukrajini, Peskov je rekao: "Najvjerovatnije."

Dodao je kako bi do sastanka mogli doći tokom ove sedmice.

Ruski projektili pogodili odjel za vize njemačke ambasade u Kijevu

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke objavilo je da su ruski projektili pogodili zgradu u kojoj se nalazi odjel za vize njemačke ambasade u Kijevu.

U zgradi nije bilo njemačkih diplomata     Foto: Telegram-Zelenskiy/Official

Glasnogovornik MVP-a Njemačke Christian Wagner izjavio je na konferenciji za novinare u Berlinu da je u današnjim raketnim napadima oštećena zgrada u kojoj se nalazi odjel za vize njemačke ambasade u Kijevu.

Wagner je naveo da se zgrada ne koristi mjesecima te da u zgradi nije bilo njemačkih diplomata kada su je pogodili ruski projektili.

NATO osudio napade Rusije na Ukrajini

NATO je osudio ruske jutrošnje raketne napade na nekoliko gradova u Ukrajini, uključujući glavni grad Kijev.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg naveo je na društvenim mrežama kako je razgovarao s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom.

Izražavajući osudu užasnih i neselektivnih ruskih napada na civilnu infrastrukturu u Ukrajini, Stoltenberg je rekao da će NATO nastaviti da podržava "hrabri ukrajinski narod" protiv napada Kremlja.

SAD traži od svojih građana da odmah napuste Ukrajinu

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Kijevu pozvala je američke građane da odmah napuste Ukrajinu.

U saopćenju američke ambasade u Kijevu podsjetili su da je Rusija jutros izvela raketne napade diljem Ukrajine.

Navedeno je također da je Rusija napala brojne infrastrukture i javne zgrade, posebno u Kijevu, te naglašeno da napadi predstavljaju i prijetnju životima civila.

"Građani SAD-a trebali bi potražiti utočište na sigurnoj lokaciji gdje jesu i odmah napustiti Ukrajinu, koristeći dostupne opcije kopnenog prevoza kada je to sigurno", poručeno je.

Prema posljednjim informacijama, u ruskim zračnim napadima na glavni grad Kijev poginulo je 8, a povrijeđene su 24 osobe.

Ukrajina i Njemačka dogovorile hitan sastanak G7

Volodimir Zelenski izjavio je u ponedjeljak da se usaglasio s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom da održe hitan sastanak zemalja G7.

G7 čine Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Italija i Japan.

U telefonskom razgovoru sa Scholzom, s obzirom na to da Njemačka predsjedava G7 od 1. januara ove godine, Zelenski je rekao da su se dogovorili o održavanju hitnog sastanka.

"Govorit ću o terorističkim napadima Rusije. Razgovarali smo i o pitanju povećanja pritiska na Rusku Federaciju i pomoći u obnavljanju oštećene infrastrukture", dodao je Zelenski na Twitteru.

Ukrajinski predsjednik je imao telefonski razgovor i s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom, razgovarajući o jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane, kao i povećanom pritisku na Rusiju.

"Francuska je uz Ukrajinu", napisao je Zelenski na Twitteru.

U trećem telefonskom razgovoru tog dana, Zelenski je razgovarao s katarskim emirom Tamimom bin Hamadom Al-Thanijem i zahvalio mu "na odlučnoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine".

TRT Balkan / agencije