Glavni dnevni red samita uključuje zajedničku valutu BRICS-a, osmišljenu da parira dominaciji američkog dolara.     Foto: Reuters

15. Samit lidera BRICS-a, čiji je domaćin Južnoafrička Republika, počeo je danas u Johannesburgu s temom „BRICS i Afrika: Partnerstvo za međusobni ubrzani rast, održivi razvoj i uključivi multilateralizam“.

Organizacija BRICS, akronim članica Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, ističe se kao moćna platforma sa više od 40 posto svjetske populacije i preko 30 posto globalnog BDP-a.

Trodnevni samit se održava u kongresnom centru Sandton u Johanesburgu, gdje se očekuju značajni koraci u pogledu prijema novih članica i zajedničke valute za blok koji trenutno boji 22 zemlje članice.

Kineski predsjednik Xi Jinping, indijski predsjednik Narendra Modi i brazilski predsjednik Inacio Lula da Silva stigli su u Južnoafričku Republiku kako bi prisustvovali samitu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin učestvuje na samitu putem videokonferencije zbog naloga za hapšenje Međunarodnog kaznenog suda (ICC). Putina na samitu predstavlja ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Trgovina između zemalja BRICS-a dosegla 162 milijarde dolara

Govoreći na programu otvaranja samita, južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa skrenuo je pažnju na važnost zemalja BRICS-a u globalnoj ekonomiji i rekao: "Zemlje BRICS-a zajedno čine jednu četvrtinu globalne ekonomije i jednu petinu globalne trgovine, one su dom za više od 40 posto svjetske populacije."

Ramaphosa je rekao da je trgovina između članova zajednice, koja slavi 15. godišnjicu, prošle godine dosegla 162 milijarde dolara.

Naglašavajući važnost Afrike za BRICS, Ramaphosa je dodao:

"Afrika je kontinent s velikim mogućnostima u procesu industrijalizacije u raznim sektorima. Afrika je kontinent bogat kritičnim mineralima koji će povećati poslovni uspjeh u 21. stoljeću."

Teme dnevnog reda summita

Grupa BRICS privlači pažnju zemalja u razvoju, kako u smislu svog ekonomskog potencijala tako i svoje snažne alternative sistemu usmjerenom na Zapad.

Južna Afrika je u julu objavila 22 zvanične prijave i neformalni interes za pridruživanje BRICS-u.

Među zvaničnim kandidatima su Argentina, UAE, Bahrein, Bangladeš, Bjelorusija, Alžir, Indonezija, Iran, Kazahstan, Kuba, Egipat, Nigerija, Senegal, Saudijska Arabija, Tajland, Tunis, Urugvaj i Venecuela.

Očekuje se da će sve članice, a posebno Kina, poželjeti dobrodošlicu novim kandidatima, jer historijsko proširenje bloka zauzima centralno mjesto na dnevnom redu samita u Johanesburgu.

Glavni dnevni red samita uključuje zajedničku valutu BRICS-a, osmišljenu da parira dominaciji američkog dolara.

Uz ekonomsku moć bloka, zajednička valuta ima za cilj da bude alternativa globalnoj rasprostranjenost američkog dolara.

Kina snažno podržava tu ideju, dok manje ekonomije poput Južne Afrike imaju oprezniji pristup.

Prelazak na zajedničku valutu nudi Kini prednosti unutar BRICS-a i u odnosu na SAD, ali za krhke ekonomije poput Južne Afrike, izaziva zabrinutost zbog korištenja zajedničke valute, a ne njihove nacionalne.

TRT Balkan / agencije