Građani Jemena okupili su se u centralnoj ulici Sebin u Sani i nakon molitve petkom poslali poruku podrške Palestincima. / Photo: Reuters

U Jemenu je održan veliki skup solidarnosti sa narodom Pojasa Gaze koji je izložen izraelskim napadima.

Skupu u glavnom gradu Sani prisustvovalo je više desetina hiljada ljudi koji su se okupili na poziv Huta.

Građani Jemena okupili su se u centralnoj ulici Sebin u Sani i nakon molitve petkom poslali poruku podrške Palestincima.

Okupljeni su uzvikivali slogane "Gazo i Palestino, svi Jemenci su s tobom" i "Palestinci nisu sami".

"Jemenski narod nastavlja aktivnosti i pripreme za svetu borbu i podršku Palestini", objavila je grupa Huti.

U saopštenju je upućen poziv ljudima arapskog i islamskog svijeta da zauzmu častan stav i izvrše pritisak na svoje lidere da prekinu veze sa Izraelom.

Od 7. oktobra, kada je Izrael počeo napade na Gazu, skupovi podrške Palestini održavaju se u brojnim gradovima Jemena skoro svake sedmice.

Izrael je 7. oktobra pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze, u kojoj je ubijen 27.131 Palestinac i povrijeđeno 66.928. Ofanziva je uslijedila nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas u kojem je ubijeno oko 1.200 Izraelaca.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno sa akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

TRT Balkan / agencije