Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno sa akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova.       Foto: AA

Najmanje deset Palestinaca je ubijeno, a 15 povrijeđeno kada su izraelske snage granatirale školu Agencije Ujedinjenih nacija (UN) za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) u kojoj su se sklonile stotine raseljenih u naselju Al-Rimal zapadno od grada Gaze.

Palestinski medicinski izvori u medicinskom kompleksu Al-Shifa objavili su da je izraelska vojska na naselje Al-Rimal izvela vazdušne i artiljerijske napade, najintenzivnije u više od mjesec dana nakon povlačenja vojnih vozila iz tog područja sredinom decembra.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Više od 26.000 Palestinaca je od tada ubijeno, većinom žena i djece, a više od 65.000 je povrijeđeno, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti. Prema navodima Tel Aviva u Hamasovom napadu ubijeno je 1.200 ljudi.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno sa akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

TRT Balkan / agencije