Deseci su povrijeđeni u izraelskom napadu na grčku pravoslavnu crkvu.     Foto: AA

U izraelskom napadu na historijsku grčku pravoslavnu crkvu u koju su se sklonili raseljeni civili u Pojasu Gaze poginulo je najmanje osam osoba.

U vijestima koje je objavila službena palestinska agencija WAFA, navedeno je da je najmanje osam osoba, uključujući djecu i žene, poginulo, a deseci su povrijeđeni u izraelskom napadu na grčku pravoslavnu crkvu.

Navedeno je da su poginuli i povrijeđeni još uvijek pod ruševinama te da do njih pokušavaju doći spasilačke i ekipe hitne pomoći.

U napadu je nastala ozbiljna šteta na historijsku crkvi, a uništena je i zgrada u blizini bogomolje.

Navedeno je da je usljed napada potpuno uništena zgrada Vijeća crkvenih zastupnika, gdje su se kršćanske i muslimanske palestinske porodice sklonile u potrazi za sigurnim mjestom.

Grčka pravoslavna crkva Svetog Porfirija, pridružena Anglikanskoj crkvi u Al-Qudsu (Jerusalem), nalazi se otprilike 250 metara od baptističke bolnice Al-Ahli u Gazi, koju je Izrael bombardovao 17. oktobra, uzrokujući smrt stotina ljudi.

Poznato je da na području koje je Izrael napao živi oko 1.000 kršćana, a oni čije su kuće uništene sklonili su se u crkvu i njezine zgrade radi zaštite.

Grčka pravoslavna crkva treća je najstarija na svijetu, a njezina izvorna gradnja datira iz 425. godine.

Izrael bombarduje Gazu od iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra, te je cijelu enklavu stavio pod blokadu, ostavljajući 2,3 miliona stanovnika s malo hrane, vode, goriva i medicinskih potrepština.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva objavilo je da je u napadima Izraela na Gazu poginulo 3.785 ljudi, uključujući 1.524 djece, a više od 12.000 je povrijeđeno.

TRT Balkan / agencije