U izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijeno više od 32.400 Palestinaca

U izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijeno više od 32.400 Palestinaca

U izraelskim napadima u posljednja 24 sata ubijena je najmanje 81 osoba, a povrijeđene su 93.
U napadima od 7. oktobra je ubijeno i više od 14.000 djece.     Foto: AA

Najmanje 32.414 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine, saopštilo je u utorak Ministarstvo zdravlja u opkoljenoj enklavi.

U saopštenju ministarstva se navodi da je 74.787 Palestinaca povrijeđeno u napadima.

"U izraelskim napadima u posljednja 24 sata ubijena je najmanje 81 osoba, a povrijeđene su 93", saopštilo je ministarstvo.

Mnogi ljudi su i dalje zarobljeni pod ruševinama i na putevima i spasioci ne mogu doći do njih, dodaje se.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada Hamasa u kojem je ubijeno oko 1.200 Izraelaca.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Gaze u interno raseljenje zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, prema podacima UN-a.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je u ponedjeljak rezoluciju kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u Gazi tokom mjeseca ramazana

Hamas je pozdravio rezoluciju, dok je Izrael odbacio poziv na prekid vatre i obećao da će nastaviti rat u palestinskoj enklavi.

TRT Balkan / agencije