U saopštenju ministarstva se navodi da su također najmanje 76.833 osobe ranjene u izraelskim napadima koji traju već sedmi mjesec.     Foto: AA

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze od oktobra prošle godine dostigao je 34.012, saopštilo je u petak Ministarstvo zdravlja u Gazi.

U saopštenju ministarstva se navodi da su također najmanje 76.833 osobe ranjene u izraelskim napadima koji traju već sedmi mjesec.

"Najmanje 42 osobe su ubijene, a 63 povrijeđene u izraelskim napadima u posljednja 24 sata", saopštilo je ministarstvo.

"Mnogi ljudi su i dalje zarobljeni pod ruševinama i na putevima i spasioci ne mogu da dođu do njih", dodaje se.

Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, govore podaci Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije