Najmanje 50.000 trudnica u ratom razorenoj Gazi nije u mogućnosti pristupiti osnovnim zdravstvenim uslugama.    Foto: AA

Među više od 1,6 miliona ljudi u palestinskoj Gazi kojima je prijeko potrebna humanitarna pomoć, djeca, buduće majke i stariji ostaju najugroženiji.

Najmanje 50.000 trudnica u ratom razorenoj Gazi nije u mogućnosti pristupiti osnovnim zdravstvenim uslugama, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a oko 5.500 bi trebalo da se porodi u narednom mjesecu.

U međuvremenu, životi najmanje 120 novorođenih beba u inkubatorima u bolnicama u Gazi su ugroženi jer gorivo ponestaje u opkoljenoj palestinskoj enklavi, upozorio je UNICEF.

"Ako se one (prijevremeno rođene bebe) stave u inkubatore mehaničke ventilacije, po definiciji, ako isključite struju, zabrinuti smo za njihove živote", rekao je portparol UNICEF-a Jonathan Crickx.

Najmanje sedam od 30 bolnica zatvoreno je na opkoljenoj teritoriji zbog štete od nemilosrdnih izraelskih napada i nedostatka struje, vode, lijekova i drugih zaliha zbog potpune blokade Izraela.

Humanitarna situacija u Gazi je "katastrofalna", reklo je 21. oktobra pet agencija Ujedinjenih naroda, pozivajući na veću međunarodnu pomoć jer se uslovi nastavljaju pogoršavati u gusto naseljenoj obalnoj enklavi.

TRT Balkan / agencije