Momiku je pomagao irački državljanin Salwan Najem.          Foto: AA

U Danskoj i Švedskoj u ponedjeljak su ponovo izvedeni napadi na Kur'an.

Članovi antiislamske i ultranacionalističke grupe "Danske Patrioter (Danski patrioti)" u glavnom gradu Kopenhagenu spalili su primjerak Kur'ana ispred Ambasade Saudijske Arabije.

Grupa, koja je otvorila transparente i uzvikivala slogane koji vrijeđaju islam, podijelila je ove trenutke uživo na svom profilu na društvenim mrežama.

Vidjelo se da je grupa, koja je izvela provokaciju u prisustvu policijskog osiguranja, stavila cipele na drugi primjerak Kur'ana.

"Dok 57 muslimanskih zemalja (sastanak OIC-a) raspravlja o tome kako zaustaviti spaljivanje Kur'ana na Zapadu, mi ćemo očito morati još više spaljivati ​​Kur'an", naveli su na svom članovi grupe na društvenim mrežama.

U postu je objavljena informacija da će Kur'an, osim ispred ambasade Saudijske Arabije, biti spaljen ispred ambasade Iraka.

Salwan Momika, iračkog porijekla, koji je ranije spaljivao Kur'an u Švedskoj, spalio je još jedan primjerak Kur'ana ispred parlamenta i tražio zabranu islamske vjere u toj zemlji.

Momika, koji je pred švedski parlament došao pod pojačanom policijskom zaštitom, unatoč reakciji ljudi okolo je gazio Kur'an. Govoreći uvredljive riječi za islam, Momika je potom spalio primjerak Kur'ana.

Uzevši ispod nogu iračku i iransku zastavu, Momika je obrisao noge papirom na kojem su bile fotografije iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i iračkog šiitskog vođe Muqtada es-Sadra.

Momiku je pomagao irački državljanin Salwan Najem.

Istovremeno, grupa okupljena u regiji protestirala je protiv Momike izgovarajući tekbire, noseći iračku zastavu i Kur'an.

Švedska policija je za Anadolu rekla da su Salwan Momika i Salwan Najem tokom sedmice zatražili dozvolu za spaljivanje Kur'ana ispred Velike džamije Fittja u regiji Botkyrka, u Stockholmu i iranske ambasade u Stockholmu, te kako te dozvole čekaju.

TRT Balkan / agencije