Izraelsko bombardovanje oko bolnice nije prestalo tri noći zaredom.     Foto: Reuters

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da će u subotu u krugu bolnice Al-Shifa 100 tijela biti pokopano u masovnu grobnicu.

U razgovoru za Al Jazeera Media Network u subotu ujutru, generalni direktor palestinskog Ministarstva zdravlja Munir Al-Borsh rekao je da izraelsko bombardovanje oko bolnice nije prestalo tri noći zaredom.

"Skoro svakog minuta ima veoma nasilnog bombardovanja, sa ciljem da se otvori put za ulazak u bolnički kompleks", rekao je Al-Borsh, dodajući da izraelsko bombardovanje ometa ulazak ili izlazak vozila hitne pomoći u i iz bolnice.

Naglasio je da su “zarobljeni unutar kompleksa Al-Shifa".

Ljekari bez granica (MSF) su na platformi društvenih medija X objavili da su se tokom posljednjih nekoliko sati, napadi na bolnicu Al-Shifa dramatično intenzivirali.

"Osoblje MSF-a u bolnici prijavilo je katastrofalnu situaciju prije samo nekoliko sati", dodaje se u objavi.

Izraelska vojska danima nastavlja napade na bolnice u Pojasu Gaze, pokrećući nasilne akcije koje su dovele do smrti i ranjavanja civila, izazivajući veliku zabrinutost za sudbinu raseljenih osoba u tim bolnicama.

Izraelski avioni su u petak naveče pojačali napade na bolnice u Pojasu Gaze, i to u blizini bolnice Al-Shifa, Indonezijske bolnice, bolnice Al-Awda, bolnice Al-Quds i dječije bolnice Al-Rantisi.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Najmanje 11.078 Palestinaca je ubijeno, među kojima 4.506 djece i 3.027 žena. Prema zvaničnim podacima broj poginulih u Izraelu je oko 1.600.

TRT Balkan / agencije