U saopštenju Instituta za strateške studije Kazahstana navodi se da je domaćin skupa bio Institut za strateške studije pri kabinetu predsjednika Kazahstana.    Foto: AA

Glavni savjetnik turskog ministra vanjskih poslova i šef Strateškog istraživačkog centra (SAM) dr. Nuh Yilmaz prisustvovao je 9. sjednici Centara za istraživanje vanjske politike zemalja članica i zemlje posmatrači Organizacije turkijskih zemalja (TDT) u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

U saopštenju Instituta za strateške studije Kazahstana navodi se da je domaćin skupa bio Institut za strateške studije pri kabinetu predsjednika Kazahstana.

Osim dr. Yilmaza skupu su prisustvovali generalni sekretar TDT-a Kubanicbek Omuraliyev, predstavnici Azerbejdžana, Kazahstana, Kirgistana, Uzbekistana, Turkmenistana i Mađarske.

Yilmaz je u obraćanju prisutnima istakao da je TDT od svog osnivanja doživio brzu transformaciju.

Istakao je da su se trgovinski putevi promijenili i da je Azija posebno došla do izražaja u svjetskoj ekonomiji.

Yilmaz je naglasio da ne smiju propustiti ove mogućnosti i prilike koje im pruža historijska baština kao i geografska pozicija.

Kako je rekao, porastao je značaj transportnih mreža i puteva širom svijeta.

Istakao je da je u periodu kada su kopneni putevi ponovo dobili na značaju, turkijski svijet ponovo bio u središtu ovih trgovačkih puteva.

Yilmaz je kazao da će morati iskoristiti sadašnje prilike ili će morati čekati druge prilike koje će se pojaviti stoljećima kasnije.

Yilmaz je na marginama skupa održao sastanak sa generalnim sekretarom TDT-a Omuraliyevom.

Organizacija turkijskih zemalja okuplja članice Turkiye, Kazahstan, Azerbejdžan, Kirgistan i Uzbekistan. Turkmenistan, Mađarska i Turska Republika Sjeverni Kipar imaju status posmatrača.

Riječ je o organizaciji koja je 2009. godine osnovana pod nazivom Turkijsko vijeće, a svoje sadašnje ime Organizacija turkijskih zemalja dobila na samitu održanom u Turkiye u novembru 2021. godine.

TRT Balkan / agencije