Nakon skoro dvosatnog leta, avion je stigao na aerodrom, a zalihe pomoći za Palestince su istovarene.           Foto: AA

Turski vojni avion koji je prevozio medicinsku humanitarnu pomoć iz Turkiye u opkoljeni Pojas Gaze, kao i 12 ljekara i medicinskih sestara, stigao je u srijedu u El-Arish, u Egiptu, u blizini Gaze.

Nakon što prijeko potrebna humanitarna pomoć bude isporučena Palestincima u Gazi, koji trpe zbog izraelskih ograničenja, grupa pacijenata iz Gaze i djece kojoj je potrebno liječenje, u pratnji zdravstvenih radnika, biće prevezena avionom za Ankaru.

Avion je poletio iz komande glavne baze 12. vazdušnog transporta Kayseri u istočnoj Turkiye. Oko 7.00 časova (4.00 GMT), avion turskog Ministarstva odbrane A-400M, natovaren sa oko 1,5 tona sanitetskog materijala, otputovao je za Egipat.

Nakon skoro dvosatnog leta, avion je stigao na aerodrom, a zalihe pomoći za Palestince su istovarene.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima na Pojas Gaze.

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijena su 28.473 Palestinca, a ranjeno ih je 68.146.

TRT Balkan / agencije